Τα «μπλοκάκια» γίνονται ελεύθεροι επαγγελματίες

Προς κατάργηση φαίνεται να οδηγείται η ειδική πλατφόρμα στην οποία έχουν δηλωθεί τα «μπλοκάκια», καθώς όχι μόνος ο αριθμός είναι τρομακτικά μικρός, αλλά οι εργαζόμενοι, όπως φαίνεται, επωμίζονται το σύνολο του κόστους ασφάλισης.

Αυτό σημαίνει ότι τα μπλοκάκια αναλαμβάνουν τις εισφορές και του εργοδότη τους, με αποτέλεσμα το ποσό που παίρνουν στα χέρια τους να είναι πολύ χαμηλότερο, από αυτό που λάμβαναν μέχρι σήμερα.

Είναι ενδεικτικό ότι στην ειδική πλατφόρμα για τα μπλοκάκια με έως και 2 εργοδότες έχουν δηλωθεί μόλις 10.000 μπλοκάκια αντί 100.000 τουλάχιστον, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του χώρου (κατά άλλους 200.000).

Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει εκ των πραγμάτων την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην περίπτωση που τους επόμενους μήνες δεν αυξηθεί ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων με δύο εργοδότες, να προχωρήσει στην κατάργηση της ειδικής πλατφόρμας ή στην επιδότηση των εργαζομένων αυτής τη κατηγορίας.

Αντί λοιπόν ο ασφαλιστικός νόμος να επιλύσει χρόνια προβλήματα, έχει δημιουργήσει νέα προβλήματα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζόμενους.

Αντί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της εξαρτημένης εργασίας που υποκρύπτεται, έχει φέρει σε αντιπαλότητα τις δύο πλευρές, με χιλιάδες εργαζόμενους να έχουν σταματήσει τις συνεργασίες τους και άλλους να αναζητούν τρόπους για να μπορέσουν να πληρωθούν.

Η αλήθεια είναι ότι η αγορά είχε βρει έναν τρόπο να δουλεύει μέχρι τώρα. Έστω και αυτόν το στρεβλό τρόπο. Και αντί με το νέο νόμο να δώσει λύση στην εξαρτημένη εργασία με τα μπλοκάκια, χειροτέρευσε τα πράγματα μεταφέροντας το πρόβλημα στην αγορά

Στην πράξη, ο εργοδότης εάν έδινε για παράδειγμα έδινε 1.000 ευρώ για τον εργαζόμενο, 1.000 ευρώ συνεχίζει να δίνει.

Ωστόσο, έναν τμήμα από τα 1.000 ευρώ πηγαίνει για τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου, τις οποίες μάλιστα θα τις εκπέσει ο εργοδότης και όχι ο εργαζόμενος. Δηλαδή, η επιχείρηση, όχι μόνο δεν επιβαρύνεται, αλλά κερδίζει από την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών μειώνοντας καθ΄ αυτόν τον τρόπο τα φορολογητέα της κέρδη.

Από την άλλη ο εργαζόμενος, όχι μόνο χάνει καθώς πληρώνει και τις εισφορές του εργοδότη, αλλά δεν έχει δικαίωμα να εκπέσει δαπάνες, καθώς αντιμετωπίζεται ως μισθωτός.

Τα περισσότερα μπλοκάκια προσανατολίζονται πλέον στο να αναλάβουν πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές (26,95% επί του φορολογητέου εισοδήματος) και να εκπέσουν το ποσό αυτό από τη φορολογία.
Δηλαδή θα χάσουν από τις ασφαλιστικές εισφορές, θα κερδίσουν όμως από τη μείωση της φορολογίας και ενδεχομένως να έχουν και επιστροφή φόρου.

Δυστυχώς, τα όσα συμβαίνουν στην αγορά αποτελούν ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, που αντί να διευκολύνει και τις δύο πλευρές δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, κατάσταση που δεν αποκλείεται να της γυρίσει μπούμερανγκ.

Χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με δηλώσεις της ανέφερε ότι το «το υπουργείο σχεδιάζει πρόγραμμα ενίσχυσης και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των ανθρώπων που έχουν μισθωτή εργασία, αλλά ασφαλίζονται με μπλοκάκι». Η δήλωσή της μοιάζει λίγο με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών…

 

Του Προκόπη Χατζηνικολάου