Τα 11 ξένα πανεπιστήμια που κάνουν αίτηση για να έρθουν στην Ελλάδα

«Περίπου 10, ίσως μεταξύ 7 μέχρι 12» είχε πει πως είναι τα πανεπιστήμια του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα ο πρόεδρος Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας, σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Συγκεκριμένα, 11 είναι οι αιτήσεις που αναμένεται να υποβληθούν και να εγκριθεί η λειτουργία τους ως ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, ε βάση τον νόμο 5094/2024 που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Από αυτά, τα περισσότερα λειτουργούν ήδη ως κολλέγια στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, και ουσιαστικά καταθέτουν τον φάκελό τους ως παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, με τα οποία συνεργάζονται.

Τα 9 κολλέγια που υπέβαλαν αίτηση είναι:

  1. Μητροπολιτικό Κολλέγιο
  2. Aegean OMIROS College
  3. Deree
  4. Anatolia College
  5. City unity 
  6. New York  college
  7. BCA
  8. IdEF
  9. Ελληνικοαμερικάνικη Ένωση

Επιπλέον, αιτήσεις για ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα, αναμένονται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Frederick.

Να σημειωθεί πως αίτηση έχει υποβάλει ήδη από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου το δημόσιο γαλλικό πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, ένα από τα 13 δημόσια πανεπιστήμια που εδρεύουν στο Παρίσι και ήδη έχει συνεργασία με κολλέγιο που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Η λίστα με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, προβλέπεται να ανακοινωθεί περί τα τέλη της άνοιξης και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων περί χορήγησης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και λήγει την 1η Μαρτίου 2025.

Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο υπουργός Παιδείας, Kυριάκος Πιερρακάκης σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση, προς το τέλος της άνοιξης αναμένονται οι ανακοινώσεις των ονομάτων των μη κρατικών Πανεπιστημίων που θα λειτουργήσουν τελικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

businessvoice.gr