Πρόκειται για το Δημήτρη Βασταρούχα, Μηχανολόγο Μηχανικό Τ.Ε. στο επάγγελμα, υπηρετώντας 37 χρόνια την Τεχνική Υπηρεσία του ΟΤΕ, σύζυγο της Φωτεινής Παπαγεωργίου -υπαλλήλου της ΔΟΥ Τρικάλων- και πατέρα δυο ενήλικων αγοριών.
Αν δεν το γνωρίζετε, καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, ο Δημήτρης Βασταρούχας διετέλεσε Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, αλλά και αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. κατά την τρέχουσα δημοτική Αρχή του Δημήτρη Παπαστεργίου. Είναι από τα πρώτα στελέχη που πλαισίωσαν το Δημήτρη Παπαστεργίου στην «Επανεκκίνηση Τώρα», εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος και σε όλη τη διάρκεια της θητείας του έδωσε έμφαση στην παραγωγή έργου και ουσίας, κάτι που το επιβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία οι συνεργάτες του.
Συζητήσαμε με τον κ. Βασταρούχα σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε περισσότερα για τον ίδιο αλλά και για την εμπειρία του σε αυτή τη θητεία. Δείτε τι μας είπε:
Κύριε Βασταρούχα, είστε για δεύτερη φορά υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος. Πως φτάσαμε ως εδώ;
Είναι κύρια πεποίθησή μου ότι έχουμε όλοι μας υποχρέωση να υπηρετούμε και να προσφέρουμε στα κοινά, θυσιάζοντας πολλές φορές πολλά από την ιδιωτική μας ζωή και την άνεση που αυτή προσφέρει. Διαθέτω το χρόνο, το μεράκι και την εμπειρία σε τομείς που είναι χρήσιμοι σε μια Διοίκηση ενός Δήμου. Έχω διευθύνει υπηρεσίες επί 27 έτη, διαχειρίστηκα πολύπλοκα τεχνικά έργα και σχετικές προμήθειες, στοιχεία που μου έδωσαν και μου δίνουν την επάρκεια να προσφέρω σε σχετικές θέσεις ευθύνης.
Τα τέσσερα αυτά στοιχεία με έφεραν κοντά στο Δημήτρη Παπαστεργίου το 2014, για να συνθέσουμε μαζί την αποστολή της «Επανεκκίνησης Τώρα». Σήμερα, 5 χρόνια μετά, θεωρώ ότι πετύχαμε σε σημαντικό μέρος αυτής της αποστολής.
Δηλαδή, ποια θεωρείτε ότι ήταν η δική σας συνεισφορά στο 5ετές έργο της Δημοτικής Αρχής του Δημήτρη Παπαστεργίου;
Κατ’ αρχήν συνεισέφερα στον προσδιορισμό αναγκών και προτεραιοτήτων στο πρώτο πρόγραμμα της «Επανεκκίνησης» μαζί με τους υπόλοιπους συνυποψήφιους και συνεργάτες. Ενδεικτικά και μόνο για να δείξω τη συνέπεια λόγου και έργου που μας χαρακτηρίζει, θα ήθελα να αναφέρω:
- Την ανάπλαση του νησιού στον Αγιαμονιώτη ποταμό, πλησίον του Μύλου Ματσόπουλου, μεγάλο μέρος της οποίας έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
- Την απομάκρυνση της αφετηρίας των αστικών λεωφορείων από τη Λαϊκή Αγορά των Τρικάλων, που περιελήφθηκε στη σχετική μελέτη που είναι προς υλοποίηση.
- Τη σύνδεση του Πύργου με το δίκτυο αποχέτευσης, την πραγματοποίηση σειράς τεχνικών μελετών ύδρευσης, την ύδρευση της Χρυσαυγής -οι κάτοικοι της οποίας κατανάλωναν εμφιαλωμένο νερό επί 25 χρόνια- και πολλά ακόμη.
Αυτό που ακούγεται για τη μέχρι σήμερα παρουσία σας στα κοινά, είναι ότι «είστε αποτελεσματικός και μιλάτε με το έργο σας». Συμφωνείτε με αυτό το χαρακτηρισμό;
Έχω την αίσθηση ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο συνδυασμό της «Επανεκκίνησης» έχουν συνεισφέρει στο μερίδιο που τους αναλογεί, στο έργο που έχει παραχθεί.
Σε τεχνικούς όρους, θα έλεγα ότι όσο ήμουν Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, φρόντισα να αποκατασταθούν και να επανέλθουν στην κυκλοφορία 2 τριαξονικά φορτηγά, ένας φορτωτής και 4 μικρά αυτοκίνητα, που στο σύνολό τους ήταν στην κυριολεξία «θαμμένα στα βάτα». Η απόσβεση του κόστους αποκατάστασης ήταν μικρότερη από 2 μήνες, με βάση το έργο που προσέφεραν, γιατί άλλο είναι να μεταφέρεις αδρανή υλικά με φορτηγά 6 τόνων και άλλο με φορτηγά 15 τόνων. Επιπλέον, βάφτηκαν επί ημερών μου στην Αντιδημαρχία 12 σχολεία. Έδωσα έμφαση στον ηλεκτροφωτισμό σκοτεινών περιοχών της πόλης, (όπως η οδός Ασκληπιού στο ύψος του σταθμού του ΟΣΕ με την κατασκευή της ανάλογης νησίδας, η οδός Ομήρου, η οδός Β. Ουγκώ κ.α.) αλλά και ο ηλεκτροφωτισμός οικισμών (Γλίνος, Πρίνος, Αγρελιά, Ελληνόκαστρο κ.α.)
Σε όρους οργάνωσης, σε συνεργασία με τα στελέχη των υπηρεσιών όπου εργάστηκα, επετεύχθη ομαδοποίηση βλαβών για την εξοικονόμηση καυσίμου και χρόνου, καθώς και σύνδεση με τη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Πολίτη (γραμμή 20.000) για την παρακολούθησή τους.
Αναφερθήκατε στην «καθημερινότητα», για την οποία γίνεται μεγάλος λόγος από όλες τις παρατάξεις και τους υποψηφίους. Θεωρείτε ότι αντιμετωπίστηκε επί ημερών σας;
Παραλάβαμε τη Διοίκηση σε συνθήκες ακραίας οικονομικής κρίσης, σε ένα Δήμο με υπέρογκο χρέος και σε ρυθμούς εγκατάστασης υποδομών φυσικού αερίου, οπτικών ινών και με πολλά και γνωστά προβλήματα. Όσοι μιλούν για την καθημερινότητα πρέπει να γνωρίζουν τόσο το μέγεθος του Δήμου μας, αλλά και των προβλημάτων του.
Προσωπικά θα έλεγα ότι έδωσα τη δική μου μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας και στη διάρκεια της θητείας μου απέφερα κάποια μετρήσιμα αποτελέσματα, που αποτυπώνονται και από την απόκριση των υπηρεσιών του Δήμου στα αιτήματα των πολιτών.
Ενδεικτικά όμως, να αναφέρω ότι επί ημερών μου αποκαταστάθηκε σημαντικό μέρος των πεζοδρομίων της πόλης μας, όπως για παράδειγμα στην οδό Ασκληπιού από τον πεζόδρομο και έως το σταθμό του ΟΣΕ. Διαμορφώθηκε το σύνολο των ραμπών πρόσβασης από άτομα με κινητικές δυσκολίες. Ανοίχτηκαν χώροι καιεπάρκεια σε πρωτόγνωρες κρίσεις πλημμύρας και χιονόπτωσης. Διαθέσαμε 200 κάδους κομποστοποίησης, ενημερώσαμε τους συμπολίτες μας επανειλημμένα για την ορθή διαχείριση απορριμμάτων, περιφράξαμε τους κάδους απορριμμάτων στο κέντρο των Τρικάλων κ.α. Δεν θα έλεγα ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, αλλά επήλθε λύση σε πολλά εξ’ αυτών.
Με τα παραπάνω επιβεβαιώνετε τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα στο έως τώρα έργο σας. Γιατί θα πρέπει ο ψηφοφόρος να επιλέξει ξανά εσάς για την επόμενη τετραετία;
Πρώτα ο ψηφοφόρος πρέπει να επιλέξει το συνδυασμό του Δημήτρη Παπαστεργίου «Επανεκκίνηση Τώρα Vol. 2», που τον απαρτίζουν πολλοί αξιόλογοι υποψήφιοι! Θεωρώ ότι τα Τρίκαλα απέκτησαν μια πρωτόγνωρη δυναμική την περασμένη δημοτική θητεία και πλέον πρωταγωνιστούν σε εθνικό επίπεδο, ενώ έχουν αισθητή παρουσία σε διεθνές επίπεδο, στοιχεία που δεν πρέπει να ανατραπούν αλλά αντίθετα να επιβραβευτούν από τους Τρικαλινούς συμπολίτες μας.
Αναφορικά με τη δική μου υποψηφιότητα, όπως ανέφερα, θεωρώ ότι διαθέτω τον χρόνο, το μεράκι , την εμπειρία και την επάρκεια– στοιχεία που θα μου δώσουν τη δυνατότητα να προσφέρω και στην ερχόμενη θητεία, από όποια θέση μου ανατεθεί και όσοι με επιλέξετε, θα προσφέρω με ανάλογη συνέπεια και αποτελεσματικότητα.