ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ στις 17 Σεπτεμβρίου

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να βρίσκεται οικογενειακώς στην Πορτογαλία αυτές τις ημέρες, ωστόσο τις προηγούμενες τέθηκαν οι βάσεις του κυβερνητικού προγράμματος που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη ΔΕΘ, στις 17 Σεπτεμβρίου.

Βασική προτεραιότητα είναι τα άμεσα μέτρα για την ακρίβεια, όπως είναι η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, το πλαφόν στη χονδρική αλλά και στη λιανική τιμή του ρεύματος, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα διατροφής.

Από εκεί και πέρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να δεσμευτεί στη Θεσσαλονίκη για διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του πανδημικού χρέους και δόσεις για το υπόλοιπο, κατάργηση του πτωχευτικού νόμου που έφερε η ΝΔ κι αντικατάστασή του από ένα πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει την πρώτη κατοικία για εργαζόμενους και μεσαία στρώματα, καθώς και συνολική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, αλλά και λύσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα προβεί και σε ανακοινώσεις για ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα στηρίζει την καλώς αμειβόμενη εργασία και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Το ζήτημα της ενέργειας αποτελεί κι αυτό κεντρικό κόμβο για τη στήριξη ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου, όπως θα τονίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα έχει και σειρά συναντήσεων με παραγωγικούς φορείς τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη τις εβδομάδες πριν την Έκθεση.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας δεν θα παραλείψει να αναφερθεί και σε ζητήματα που αφορούν την ποιότητα της δημοκρατίας, το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα υποσχεθεί να βάλει ένα τέλος στις «βίαιες παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», ενώ ταυτοχρόνως θα δεσμευτεί πως η δική του κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αλλαγές που χρειάζονται για μία σύγχρονη και συμπεριληπτική δημοκρατία η οποία δεν θα αφήνει κανένα πίσω και θα μοιράσει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ με κοινωνική δικαιοσύνη.

cnn.gr