ΣΥΡΙΖΑ: Στην προσωπική σύγκρουση με Μητσοτάκη ποντάρει ο Κασσελάκης στην τελική ευθεία

Η ώρα της κρίσης για τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Κασσελάκη καταφθάνει και πολλά θα κριθούν το βράδυ της Κυριακής.

Πολλοί μέσα στο κόμμα κρατούν την αναπνοή τους: Άλλοι για να δουν ποιο θα είναι τελικά το πολιτικό «μπόι» του Κασσελάκη, ύστερα από αυτή την πρωτοφανή πορεία των τελευταίων μηνών. Άλλοι για να δουν πόσο και πώς θα επιδράσουν στην κάλπη κρίσιμες επιλογές της τελευταίας στιγμής, όπως το πόθεν έσχες. Και άλλοι γιατί τα έχουν πολλά μαζεμένα όλα αυτό το διάστημα και το αποτέλεσμα θα δείξει αν έχει έρθει η ώρα να μιλήσουν και να προκαλέσουν εξελίξεις με το βλέμμα στην προοπτική ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου, χωρίς τον Κασσελάκη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, φαίνεται να έχει επιλέξει τα τελευταία εικοσιτετράωρα να επενδύσει στα αντιμητσοτακικά ανακλαστικά των ψηφοφόρων, μέσω της προσωπικής αντιπαράθεσης και σύγκρισης με τον πρωθυπουργό πάνω στην ατζέντα των πόθεν έσχες τους.

Εκτιμάται πως προχώρησε σε αυτή την κίνηση είτε διότι υπολόγισε ότι η πόλωση που θα προκαλούσε η επιλογή του θα φέρει την απαραίτητη συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ είτε επειδή «αυτοεγκλωβίστηκε», όπως θεωρούν ορισμένοι, καθώς είχε προαναγγείλει δημοσιοποίηση των περιουσιακών του πριν από τις ευρωεκλογές εδώ και καιρό.

Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ήταν μια επιλογή που θα βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ στα τελευταία μέτρα πριν κόψει το νήμα, καθώς συσπειρώνει κυρίως ένα «οπαδικό» κοινό που μάλλον είναι δεδομένο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην εκλογική και κοινωνική του βάση με την αλλαγή ηγεσίας. Εκτιμούν ότι η συζήτηση αυτή είναι απωθητική για το ευρύ ακροατήριο, και δη με τους όρους που γίνεται, και θα αποσυσπειρώσει το ευρύτερο κεντρώο και πιο μετριοπαθές κοινό, το οποίο μπορεί να φύγει προς άλλες κατευθύνσεις ή προς την αποχή.

Άλλωστε οι κατηγορίες που δέχεται τον τελευταίο καιρό για το «λάιφ στάιλ» και το «απολιτίκ» δικαιώνονται στα μάτια πολλών εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν στην κόντρα των πόθεν έσχες μια επίδειξη πλούτου, παράλληλα με κραυγές εκ μέρους του Κασσελάκη περί «δολοφονίας χαρακτήρα», την ώρα που η κοινωνία στενάζει από την ακρίβεια.

 

Σε κάθε περίπτωση, αρκετοί εκτιμούν ότι πρόκειται για «λάθος» σε μια στιγμή που και η «τελευταία» ψήφος είναι κρίσιμη. Παρά την αισιοδοξία του Στ. Κασσελάκη ότι είναι εφικτό το 20%+, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά το τελευταίο διάστημα τον ΣΥΡΙΖΑ κολλημένο στο 16% (κι αυτό στην εκτίμηση ψήφου), ενώ τις τελευταίες μέρες υπήρξαν κάποιες υπόνοιες ότι ακόμη και η δεύτερη θέση κρίνεται ώς την τελευταία ώρα και δεν είναι ασφαλής.

Όσο για τους παραδοσιακούς αριστερούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις απώλειες προς τα αριστερά του με την υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το ταξίδι στην Παλαιστίνη, την επίσκεψη στο Μουσείο Μπελογιάννη κ.λπ., αλλά και με τις επιθέσεις προς τη Νέα Αριστερά. Όμως πλέον δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή η προσπάθεια, που άλλωστε ήταν και καθυστερημένη, ύστερα από μια μακρά περίοδο στροφής προς ένα κοινό του Κέντρου άγνωστο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει αποτέλεσμα μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

 

Υλικά από το παρελθόν

Η προσπάθεια πόλωσης με χαρακτηριστικά «σκληρού ροκ», σκανδαλολογία, προσωπικές κόντρες, ενισχύεται με δάνεια από το παρελθόν, καθώς στη ρητορική του προέδρου, εκτός από την «οικογένεια Μητσοτάκη», κυριαρχεί και η νοσταλγική επίκληση στον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο ίδιος προσπαθεί να εμφανιστεί εκφραστής της παρακαταθήκης του, έναντι του σημερινού ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη. Μάλιστα από το Ηράκλειο ο Στέφανος Κασσελάκης υπαινίχθηκε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στον Ανδρουλάκη, «δεν θα ήταν ευχαριστημένος» μαζί του, αλλά θα προτιμούσε τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Είπε μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του πως «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ» μαζί με την «πρώτη φορά Αριστερά».

 

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να έχει επενδύσει στο TikTok, στα νεανικά κοινά και στο ότι ο ίδιος είναι νέος και… «δεν παριστάνει τον νέο», όπως είπε εν είδει καρφιού προς τον Μητσοτάκη, από την Καλαμάτα την περασμένη εβδομάδα, εν τούτοις τα υλικά της ρητορικής του μοιάζουν παρωχημένα. Η δε τακτική τού αντιμητσοτακισμού έχει κριθεί και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Η επιστράτευση της διάσπασης

Την ίδια ώρα οι επιθέσεις προς τη Νέα Αριστερά δεν είναι μόνο για συγκράτηση των διαρροών, αλλά και προς υπενθύμιση της διάσπασης, στοιχείο που, όπως φαίνεται, θα αξιοποιήσει ο Στέφανος Κασσελάκης την επόμενη μέρα για τη δικαιολόγηση τυχόν κακού ποσοστού έναντι όσων τον αμφισβητήσουν. Ο ίδιος, πάντως, επισημαίνει με κάθε ευκαιρία πως, ανεξαρτήτως ποσοστού, θα συνεχίσει στο τιμόνι ώς τις επόμενες εκλογές, όπου δεν θα κριθεί απλώς, αλλά θα κατακτήσει και την πρωθυπουργία.

Προβάλλει τις ευρωεκλογές ως ένα πρώτο βήμα του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» που χτίζεται βαθμιαία, όπως λέει συχνά, και ο οποίος θα επισφραγιστεί στο επικείμενο καταστατικό συνέδριο που έχει προαναγγείλει για το προσεχές φθινόπωρο.

Το κερασάκι των «συναλλαγών»

Κερασάκι στην τούρτα ήταν οι δηλώσεις του Θανάση Οικονόμου περί «συναλλαγών» που μπορεί να έγιναν επί της εποχής Τσίπρα κατά τον έλεγχο του πόθεν έσχες Μητσοτάκη από τα τότε μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές του στενού συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη ξέσπασε σάλος, καθώς εντός κι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμήθηκε ότι στοχοποιούν συνολικά την τότε κυβέρνηση και όχι μόνο τα πρόσωπα που αναφέρθηκαν (Τασία Χριστοδουλοπούλου και Γιώργος Βαρεμένος). Κάτι που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αποσυσπείρωση του παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα μία μέρα πριν από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όπου πολλοί αναρωτιούνται αν θα δώσει το «παρών» ο Αλέξης Τσίπρας.

 

topontiki.gr