ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε με 63% η εκλογή προέδρου στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου

Με μεγάλη πλειοψηφία (63%) πέρασε η πρόταση της γραμματέα της ΚΕ Ράνιας Σβίγκου για εκλογή νέου αρχηγού στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου.

Μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, πλέον οι υποψηφιότητες είναι 4 και βγαίνουν οριστικά εκτός κούρσας ο Παύλος Πολάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας που συνέδεσαν το ενδεχόμενο δικής τους υποψηφιότητας με την πρόταση για εκλογή αρχηγού το Νοέμβριο.Τυπικά πάντως προβλέπεται βάση του καταστατικού ότι υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν μέχρι και το Διαρκές Συνέδριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση αυτή στην ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε για το χρονοδιάγραμμα έλαβε 160 ψήφους έναντι 88 της δεύτερης πρότασης, ενώ υπήρξαν και 4 λευκά.

Σε ψηφοφορία τέθηκαν οι δύο αντιπαραθετικές προτάσεις: η μία στη βάση των αποφάσεων της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία τροποποιήθηκε ελαφρώς «σπρώχνοντας» το χρονοδιάγραμμα μία εβδομάδα μπροστά ώστε το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου αντί για τις 26 – 27 Αυγούστου και στη συνέχεια η εκλογή προέδρου να γίνει στις 10 – 16 Σεπτεμβρίου.

Μένει με ερωτηματικό τι θα γίνει με την εκπροσώπηση του κόμματος στη ΔΕΘ καθώς ο δεύτερος γύρος, στις 16 Σεπτεμβρίου, συμπίπτει με την «παραδοσιακή» ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους παραγωγικούς φορείς.

Η δεύτερη πρόταση προέβλεπε Διαρκές Συνέδριο στις 3 Σεπτέμβρη, Έκτακτο Συνέδριο τον Οκτώβριο μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και εκλογή νέου αρχηγού στις 25 – 26 Νοέμβρη.

Την πρόταση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες ψήφισαν οι Πολάκης, Σπίρτζης, Παππάς και Τεμπονέρας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση, ο Νίκος Παππάς εξήγησε πως ψήφισε την δεύτερη πρόταση παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος είχε προτείνει εκλογή προέδρου πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές (τέλη Σεπτέμβρη), για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι επί της αρχής αποκλείει εκείνες τις δυνητικές υποψηφιότητες των Πολάκη και Τεμπονέρα, που έθεσαν όρο μετάθεση των διαδικασιών μετά τις αυτοδιοικητικές για να είναι υποψήφιοι.

topontiki.gr