Σύνταξη και περίθαλψη με εισφορές έως 4 ευρώ την ημέρα

Το δικαίωμα στην συνταξιοδότηση αλλά και στην υγειονομική περίθαλψη με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών που δεν θα ξεπερνούν τα τέσσερα ευρώ ανά ημέρα (ή λίγο περισσότερα από 120 ευρώ ανά μήνα) διασφαλίζουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με το νέο ασφαλιστικό.

Νέοι επαγγελματίες για τα πέντε χρόνια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, το σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας αλλά και οι μισθωτοί με αποδοχές έως και 760 ευρώ τον μήνα οι οποίοι θα συμπληρώνουν το εισόδημά τους με ένα «μπλοκάκι» θα κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία διασφαλίζοντας και σύνταξη αλλά και πλήρεις παροχές υγείας και σε είδος και σε χρήμα.

Για τους νέους επαγγελματίες, θα ισχύει ασφαλιστική εισφορά 126 ευρώ ανά μήνα για τα πέντε πρώτα χρόνια της ασφάλισής τους. Η μεγάλη διαφορά με το ισχύον σύστημα είναι ότι οι επαγγελματίες δεν θα πρέπει να επιστρέψουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ μετά τη συμπλήρωση της 5ετίας. Η μόνη τους συνέπεια από το γεγονός ότι θα πληρώνουν αυτό το χαμηλό ποσό (σ.σ τα 55 ευρώ θα πηγαίνουν για την κάλυψη παροχών υγείας και τα υπόλοιπα για τη σύνταξιοδότηση) είναι ότι αυτή η πρώτη 5ετία θα ρίχνει τις μέσες συντάξιμες αποδοχές άρα και τη σύνταξη. Βέβαια, αυτό θεωρείται «πτέσμα» για έναν νέο επαγγελματία ο οποίος θα ασφαλιστεί για 35 ή και 40 χρόνια κάτι που σημαίνει ότι έχει δεκαετίες ολόκληρες μπροστά του για να ανεβάσει τις μέσες συντάξιμες αποδοχές άρα και τη σύνταξή του.

Τι ισχύει για αγρότες

Για τους αγρότες, οι ασφαλιστικές εισφορές ανά μήνα θα ανέλθουν στα 119 ευρώ για ολόκληρο το 2020 (δηλαδή 4 ευρώ ανά ημέρα). Από αυτά, τα 87 ευρώ θα πηγαίνουν για τη σύνταξη και τα 32 για την υγεία. Φυσικά, και οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής της καταβολής υψηλότερων εισφορών όπως και όλοι οι υπόλοιποι αυτοαπασχολούμενοι. Δηλαδή, θα μπορούν να πληρώνουν 143 ευρώ, 171 ευρώ, 205 ευρώ, 246 ευρώ ή και 319 ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλότερη σύνταξη. Αυτό όμως θα είναι καθαρά προαιρετικό. Από το 2021, οι εισφορές θα αυξηθούν αλλά οριακά. Η κατώτερη βαθμίδα θα ανέλθει στα 121 ευρώ ενώ από το 2022 θα φτάσει στα 124 ευρώ παραμένοντας πάντοτε στα όρια των τεσσάρων ευρώ ανά ημέρα.

Η 3η μεγάλη κατηγορία που θα πληρώνει εισφορές έως και 4 ευρώ την ημέρα είναι οι μισθωτοί με μεικτές αποδοχές έως και 780 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι θα δουν από τον Ιούλιο τον συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών να μειώνεται από το 16% που είναι σήμερα, περίπου στο 15,5%. Οι εργαζόμενοι αυτοί, θα αποκτήσουν ένα πολύ μεγάλο προνόμιο. Με τα ίδια χρήματα ασφαλιστικών εισφορών, θα μπορούν να ενισχύσουν το εισόδημά τους με ένα «μπλοκάκι» (δελτίο παροχής υπηρεσιών) χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές. Θα ενισχύουν δηλαδή το εισόδημά τους καταβάλλοντας μόνο τον φόρο που αναλογεί (σ.σ το εισόδημα από μπλοκάκι προστίθεται στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες).

thetoc.gr