Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς μιας και προσφέρει ελκυστικές προτάσεις για θεματικό τουρισμό όλο τον χρόνο. Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, όπως η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, η φυσική ομορφιά του τόπου και η γεωγραφική ποικιλομορφία την καθιστούν τουριστικό προορισμό παγκόσμιου βεληνεκούς. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο τουρισμός στην Ελλάδα υπήρξε από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, με σημαντική συμβολή στην αγορά εργασίας, παρουσιάζοντας συνεχή αύξηση στα έσοδα και στις αφίξεις επισκεπτών. Επομένως, αν καταφέρουμε να συνδυάσουμε και να αξιοποιήσουμε τον Τουρισμό μαζί με άλλες ποιοτικές υπηρεσίες, τότε θα αποκτήσουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας αλλά και της οικονομίας της χώρας γενικότερα.
Την τελευταία δεκαετία η άνθηση του ορεινού τουρισμού δημιούργησε νέα δεδομένα που απαιτούν άλλου τύπου επαγγελματική διαχείριση και νέες ειδικότητες.Η στροφή ενός αξιόλογου τουριστικού ρεύματος προς τα ελληνικά βουνά που προσφέρονται για αναψυχή 365 ημέρες τον χρόνο δημιούργησε νέες επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότητες.
Η ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού εγγυάται την απορρόφηση των νέων που σπουδάζουν την ειδικότητα «Συνοδός Βουνού», καθώς δεκάδες ξενώνες και ξενοδοχεία χτίζονται κοντά σε περιοχές φυσικού ενδιαφέροντος (π.χ. εθνικοί δρυμοί και πάρκα)
Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε κατάλληλα «Συνοδούς Βουνού», ώστε να κατανοήσουν τις νέες τάσεις στον τουρισμό και να τους δώσουμε εργαλεία και μεθοδολογίες ώστε να είναι ικανοί να αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες που να απευθύνονται στον τουρίστα του σήμερα.
Ο «Συνοδός Βουνού» είναι ο επαγγελματίας που σχεδιάζει και υλοποιεί τη δραστηριότητα της συνοδείας, σε μια ορεινή ζώνη, όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, κατάβαση, κατασκήνωση και υπαίθρια διανυκτέρευση και διοργάνωση υπαίθριων δραστηριοτήτων.
Για να γίνει περισσότερο αντιληπτή η αναγκαιότητα για μια τέτοια ειδικότητα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μόνο ο Όλυμπος δέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 120.000 επισκέπτες, 60% των οποίων είναι αλλοδαποί. Η Θεσσαλία, η Δυτική Μακεδονία και οι νομοί Δράμας και Ξάνθης παρουσιάζονται ως οι περιοχές που προσβλέπουν περισσότερο στην περαιτέρω ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού.
Το ΙΕΚ «ΔΗΜΗΤΡΑ» αναγνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, λειτουργεί από φέτος την ειδικότητα «Συνοδός Βουνού», διετούς φοίτησης που οδηγεί σε κρατικό δίπλωμα και πιστοποιημένο πτυχίο από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.). Οι εκπαιδευτές είναι καταξιωμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου. Επίσης, αναπτύχθηκε ένα δίκτυο επιχειρήσεων από Ελλάδα και εξωτερικό όπου οι σπουδαστές θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση αλλά και να εργαστούν σε αυτές μετά το τέλος των σπουδών τους.