Συνετρίβη ή καταρρίφθηκε το Boeing στην Ουκρανία;

2713

Ανησυχητικές είναι οι πρώτες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη συντριβή του Boeing-777 των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, σε μια περιοχή πολύ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία όπου τις τελευταίες ημέρες είχαν σημειωθεί μάχες μεταξύ των ρωσόφωνων αυτονομιστών και του στρατού της Ουκρανίας.
Συνετρίβη ‘η καταρρίφθηκε το Boeing στην Ουκρανία;
Δεκάδες πτώματα, διασκορπισμένα ανάμεσα στα φλεγόμενα συντρίμμια του Boeing αντίκρισε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters, ο οποίος έφτασε στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροπλάνο. Διασώστης που βρίσκεται στην ίδια περιοχή είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στο σημείο της συντριβής, κοντά στο χωριό Γκράμποβο, τουλάχιστον 100 πτώματα.
Αν και τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους είναι ακόμη νωρίς για να εξακριβωθούν, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της κατάρριψης από αντιαεροπορικά ή από πύραυλο εδάφους-αέρος.
Τα συντρίμια του αεροσκάφους έχουν διασκορπιστεί σε μια ακτίνα περίπου 15 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τους διασώστες, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Boeing ενδεχομένως να διαλύθηκε στον αέρα. Το αεροσκάφος μετέφερε 280 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα.
Η περιοχή αυτή της περιφέρειας του Ντονέτσκ απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα και ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις με τις ουκρανικές δυνάμεις.
Κομμάτια από τα φτερά του αεροσκάφους με τα χρώματα του σήματος της Malaysia Airlines έχουν εντοπιστεί στο σημείο. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άκουσαν τον ήχο του αεροσκάφους αλλά και τον ήχο εκρήξεων, πριν τη συντριβή.
Ανακοινώνοντας την τραγική είδηση της πτώσης του Boeing, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων, Αντόν Γκερασένκο, κατηγόρησε τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι κατέρριψαν το αεροσκάφος με πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου BUK.
Αυτή την εκδοχή υποστήριξε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, αναφέροντας, σύμφωνα με την υπηρεσία τύπου της προεδρίας, ότι όπως καταρρίφθηκαν άλλα δύο ουκρανικά αεροσκάφη των ενόπλων δυνάμεων τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή, έτσι και αυτό της Malaysia Airlines ενδέχεται να καταρρίφθηκε με τον ίδιο τρόπο, καθώς οι ουρανικές δυνάμεις δεν έριξαν βολές ικανές να πλήξουν στόχους στον αέρα.
«Ο Ποροσένκο πιστεύει το εξής για το αεροπλάνο που κατερρίφθη: δεν ήταν ατύχημα, ούτε καταστροφή, αλλά τρομοκρατική ενέργεια», τόνισε ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Σβιάτοσλαβ Τσεγκόλκο.
Το πλήρωμα του Μπόινγκ της Malaysia δεν είχε αναφέρει ότι αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, πριν από τη συντριβή του, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Ντμίτρο Μπαμπεϊτσούκ, ενισχύοντας το σενάριο της κατάρριψης.
«Η πτήση πάνω από το ουκρανικό έδαφος έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα. Το πλήρωμα δεν ανέφερε κανένα πρόβλημα» μέχρι τη στιγμή που το αεροπλάνο χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ, είπε ο Μπαμπεϊτσούκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο.
Ωστόσο οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» απέκλεισαν οποιαδήποτε εμπλοκή των αυτονομιστών στο τραγικό συμβάν, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις αυτοάμυνας δεν διαθέτουν τέτοιου είδους στρατιωτικό εξοπλισμό. Μάλιστα ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών υποστήριξε ότι το αεροσκάφος κατέρριψαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, κάτι που έσπευσε να διαψεύσει το Κίεβο.
«Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο με τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών ή πυραύλων (εδάφους-αέρος)» δήλωσε ένας ρωσόφωνος αντάρτης στο Reuters, σημειώνοντας ότι οι αυτονομιστές δεν έχουν πυραύλους που να πλήττουν στόχους στο ύψος που πετούσε το αεροσκάφος, περίπου στα 10 χιλιόμετρα από το έδαφος.
Από την πλευρά τους οι ρωσόφωνοι αντάρτες της επαρχίας του Λουχάνσκ υποστήριξαν ότι το Boeing κατέρριψε ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος.
«Μάρτυρες είδαν το Boeing 777 να δέχεται επίθεση από ένα ουκρανικό καταδιωκτικό αεροσκάφος. Λίγο αργότερα το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και έπεσε στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Μετά την επίθεση το ουκρανικό αεροσκάφος κατερρίφθη και έπεσε και αυτό στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ», αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος της αυτοανακηρυχθείσας αυτής Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, δήλωσε ότι αρχίζει έρευνα για την «αεροπορική καταστροφή» όπως την χαρακτήρισε. Λίγο αργότερα και ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ράζακ, ο οποίος βιώνει άλλη μια αεροπορική τραγωδία τέτοιου μεγέθους μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την εξαφάνιση του ίδιου Boeing της Malaysia Airlines στον Ειρηνικό Ωκεανό, δήλωσε σοκαρισμένος. «Ξεκινάμε αμέσως έρευνα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Τwitter.
H Ρωσία, τέλος, ζήτησε την άδεια από την ουκρανική κυβέρνηση να βοηθήσει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους. «Οι ρωσικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών απέστειλαν ένα επίσημο αίτημα στους Ουκρανούς συναδέλφους τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο σημείο της συντριβής του Μπόινγκ στο ουκρανικό έδαφος» δήλωσε ο υπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών Βλαντίμιρ Πουσκόφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria.

.etnhos.gr