Συνεργασία του 7ου Λυκείου Τρικάλων με 8 Ευρωπαϊκά σχολεία

7o_sxolio

 

 

 

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το δεύτερο στάδιο του Ευρωπαϊκού διασχολικού προγράμματος Comenius «EURORAINBOW OF SCHOOLS» που ανέλαβε το 7ο ΓΕΛ Τρικάλων σε συνεργασία με σχολεία από άλλες 8 χώρες. Το στάδιο αυτό αφορούσε την επίσκεψη 37 συνολικά, ατόμων (18 Καθηγητών κι 19 μαθητών), από  Εσθονία, Πολωνία, Αυστρία, Τσεχία, Ρουμανία, Τουρκία, Ιταλία και Ισπανία, στην πόλη μας.

Οι επισκέπτες έφτασαν στα Τρίκαλα το βράδυ της Κυριακής 18/3 και οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από 13 μαθητές μας, ενώ οι καθηγητές κατέλυσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μας.

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 19/3, αφού διέσχισαν και εντυπωσιάστηκαν από την εβδομαδιαία αγορά, περιηγήθηκαν στους χώρους του σχολείου μας, και συνομίλησαν με τους καθηγητές τους. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο εργαστήριο Χημείας, όπου προβλήθηκαν εργασίες για τα πετρώματα κάθε χώρας-εταίρου, με  επίκεντρο τα χρώματά τους, μιας και αυτό είναι ο «καμβάς» του προγράμματος, αλλά και τα χρώματα στο σύμπαν, (νεφελώματα) στο Βόρειο σέλας και στον αττικό ουρανό. Τέλος έγιναν και κάποιες πυροχημικές αντιδράσεις, μια μικρογραφία πυροτεχνημάτων.

Ακολούθησε ένα διάλειμμα για καφέ , αναψυκτικά και συνοδευτικά και οι φιλοξενούμενοι  ξεναγήθηκαν στα στενά του Βαρουσίου, στο Φρούριο, Ρολόι, Ασκληπιείο και κατέληξαν στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Τρικάλων. Εκεί είδαν τα ενδιαφέροντα εκθέματα και γεύτηκαν τα αναψυκτικά που προσέφερε η άψογη οικοδέσποινα κ. Μαρούλα Κλιάφα.

7o_sxolio_

Η ομάδα τις επόμενες μέρες επισκέφτηκε το σπήλαιο της Θεόπετρας, τα μοναστήρια των Μετεώρων, τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο, το Βόλο και το Αρχαιολογικό του Μουσείο και τη Μακρινίτσα.  Δεξιώθηκαν στο σπίτι συναδέλφου για να γνωρίσουν από κοντά την ελληνική φιλοξενία με ελληνικά παραδοσιακά γλυκίσματα , ελληνικό καφέ και τσάι των βουνών μας.

 

7o_sxol

Το βράδυ της Πέμπτης, 22/3 ο Διευθυντής κ. Ζορμπάς , ο Υποδιευθυντής κ. Κώστας Γεωργάκης και η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Δέποινα Κεφαλά, δεξιώθηκαν όλη την ομάδα και τους μαθητές μας που συμμετείχαν στη φιλοξενία, στο αποχαιρετιστήριο δείπνο συνοδεία ζωντανής μουσικής. Όλοι οι συμμετέχοντες χόρεψαν ελληνικούς χορούς –που πια έχουν γίνει διεθνείς- με αφάνταστο κέφι. Το πρωι της Παρασκευής 23/3 αναχώρησαν οι ξένοι με δάκρυα στα μάτια και με χίλια «ευχαριστώ» για τις υπέροχες στιγμές που τους χάρισε η ελληνική φιλοξενία, η ελληνική φύση και η ελληνική μυθολογία. Σ’ αυτό συνετέλεσε και η ευτυχής συγκυρία του ανέφελου ουρανού, με τα χιονισμένα βουνά που περιβάλλουν την περιοχή μας και τη  Μεσογειακή άνοιξη.

 

Το προηγούμενο στάδιο ήταν τον Νοέμβρη, με επίσκεψη στην παγωμένη Βιέννη και νότια Τσεχία, ενώ το επόμενο θα είναι στις 6 Μαΐου στις Βαλτικές ακτές της Πολωνίας.