Συνεργασία όλων των φορέων απεξάρτησης και στη μετα-covid-19 εποχή

Τι δήλωνε πριν την πανδημία στο Ήπειρος tv1 ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρήστος Λιάπης

Η συνιστάμενη της ουσιαστικής συνεργασίας όλων των φορέων της πολιτείας για να δοθεί ουσιαστική απάντηση στο πολύπλοκο μέτωπο των εξαρτήσεων, αποτελεί προαπαιτούμενο επιτυχίας, καθώςο αγώνας κατά των ναρκωτικών και ευρύτερα των εξαρτήσεων είναι μία εθνική και κοινωνική υπόθεση. μια υπόθεση διαρκους και μεγάλης σημασίας που απαιτούσε διαχρονικά συνεργασίες και συναινέσεις. αυτή η απαίτηση έγινε στις μέρες μας περισσότερο έντονη λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοιου και των νέων δεδομένων που αυτή φέρνει για την επόμενη ημέρα, στον υγειονομικό και κοινωνικό ορίζοντα. με τη μάχη κατά των εξαρτήσεων να είναι μια πολυεπίπεδη, μακροχρόνια και διαρκής παρέμβαση, που έχει αναφορά στις διεθνείς σχέσεις της εποχής μας και στις βαθύτερες τάσεις που προσδιορίζουν την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. εξασφαλίζουμε τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων μας και τη δυνατότητα οριζόντιων συνεργασιών.

Με συνεργασίεςπου έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται, για πρώτη φορά, με το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ να κάθονται στο ίδιο τραπέζι, με την πολιτεία και την αυτοδιοίκηση αρωγούς. όπως βλέπουμε να γίνεται, για παράδειγμα, τόσο με την υλοποίηση του πολυδυνάμου κέντρου σωματικής αποτοξίνωσης του νοσοκομείου “Χατζηκώνστα”, όσο και με τη λειτουργία του ξενώνα μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων χρηστών, του δήμου Αθηναίων.

H μονάδα σωματικής αποτοξίνωσης (“de-tox”) για χρήστες ουσιών και αλκοόλ ξεκίνησε, μάλιστα, να υλοποιείται, στα Ιωάννινα, με τη συνεργασία του νοσοκομείου, του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ πριν από τη δραματική πίεση της covid-19, η οποία περιπλέκει αναπόφευκτα το τοπίο στην υγειά και την κοινωνία.

Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρήστος Λιάπης είχε υπογραμμίσει την ανάγκη και την ουσιαστικοτητα των απαραίτητων συνεργασιών, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ήπειρος tv1 στο οποίο είχε φιλοξενηθεί στις 6 Μάρτιου 2020, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας, μιλώντας τόσο για το πολυδύναμο κέντρο σωματικής αποτοξίνωσης του νοσοκομείου “χατζηκωστα” οσο και για τις ευρύτερες δράσεις του κεθεα στα Ιωάννινα και την ήπειρο. ο δρ. Λιάπης τονίζει χαρακτηριστικά πως: «με τη θεσμική και επιχειρησιακή ωριμότητα που απαιτεί και επιβάλλει ο ρόλος που καλούμαστε να επιτελέσουμε ως φορείς καταπολέμησης των εξαρτήσεων, θα πορευθούμε σε πανελλήνια κλίμακα, μέσα από πρωτοπόρες συνέργειες και διαδικασίες που προάγουν τον διάλογο και τη συναίνεση, έχοντας παντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης».

ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρου του κεθεα στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/jyyis3rrnyq