Συνεργασία… για τα έσοδα

dimarxeio trikalon

“Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται” λέει η γνωστή λαϊκή παροιμία και αυτή θα πρέπει να έχουν ως… οδηγό για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο οι τοπικοί μας άρχοντες, οι οποίοι καλούνται σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά εποχή για όλους τους Έλληνες, να διαχειριστούν τις τύχες των Τρικάλων και της Θεσσαλίας γενικότερα.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι οικονομικοί πόροι προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χρόνο με τον χρόνο συρρικνώνονται δραματικά.

Και σωστά Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, με κάθε ευκαιρία – και μέσω των συλλογικών τους οργάνων (ΚΕΔΕ, ΕΝ.Π.Ε.) – ζητούν από την κεντρική εξουσία μεγαλύτερη κατανομή κονδυλίων.

Από την άλλη όμως, η ελλιπής χρηματοδότηση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για σοβαρές παραλείψεις, που επηρεάζουν την ομαλή καθημερινότητα των Θεσσαλών και πάνε πίσω σημαντικά έργα υποδομής.

Αν και η διεκδίκηση για περισσότερους πόρους δεν σταματά, ωστόσο Δήμοι και Περιφέρεια θα πρέπει να πορευτούν στο μέλλον, με δεδομένο ότι… «λεφτά δεν υπάρχουν»!

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει έγκαιρα σωστός καταμερισμός των χρημάτων, ιεράρχηση των θεμάτων και κυρίως να υπάρξει καλή συνεργασία όλων των φορέων με τους ΟΤΑ και, ει δυνατόν, όλων των παρατάξεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αν και θα ακουστεί κάπως περίεργο, η δύσκολη αυτή δοκιμασία που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τοπικοί μας άρχοντες, έχει και το… θετικό της στοιχείο.

Ήρθε η ώρα επιτέλους να αναπτυχθεί η κριτική σκέψη των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης, ψάχνοντας εναλλακτικούς τρόπους για να εξασφαλιστούν χρήματα, κυρίως σε ότι αφορά δράσεις για την στήριξη ευπαθών ομάδων.