Συνέντευξη τύπου ΚΚΕ για την κτηνοτροφία

kke
Τη χρονιά που διανύουμε κλείνουν 30 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην τότε Ε.Ο.Κ., σημερινή Ε.Ε. Τώρα ξέρουν, το ζούνε στο πετσί τους οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες που μας οδήγησαν οι πολιτικές της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. οι κοροϊδίες και τα ψέματα που μας έλεγαν τελείωσαν. Δεν βρίσκονται στον παράδεισο, δεν τρώνε με χρυσά κουτάλια οι αγρότες. Η αλήθεια είναι ότι δε μένει εισόδημα… παρά μόνο χρέη, φτώχεια και ερήμωση της υπαίθρου.
Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα. Βιώνουν τις επιπτώσεις και τα αδιέξοδα της αντιαγροτικής, αντικτηνοτροφικής πολιτικής της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα, της Ν.Δ. παλιότερα, που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις της Κ.Α.Π. και του Π.Ο.Ε.
Οι συνέπειες αυτών των πολιτικών εκφράζονται διαχρονικά με μείωση της ελληνικής κτηνοτροφίας, αύξηση των εισαγωγών ζωοκομικών προϊόντων και του ελλείμματος του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου σε αρκετά δις ευρώ που κατά κύριο λόγο προέρχονται από την εισαγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων.
Έχουμε την κυριαρχία, τους εκβιασμούς του καρτέλ των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών, τις παράνομες ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων αρνιών, την αύξηση του κόστους παραγωγής μέσα από την κατακόρυφη αύξηση των ζωοτροφών, των μέσων και των εφοδίων, την αύξηση του Φ.Π.Α., την τεράστια αύξηση στα καύσιμα και στο αγροτικό ρεύμα, τον υπερδιπλασιασμό των εισφορών στον ΕΛΓΑ.
Όλα αυτά συντελούν στην δραστική μείωση του εισοδήματος των φτωχομεσαίων κτηνοτρόφων. Μια πολιτική που στοχεύει ξεκάθαρα στο βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών κτηνοτρόφων, στη συγκέντρωση και της κτηνοτροφικής παραγωγής σε λίγα χέρια, σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, πολιτική που ξεπουλάει τις συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες, χθες ΟΛΥΜΠΟΣ, ΑΓΝΟ, ΡΟΔΩΠΗ, σήμερα την ΔΩΔΩΝΗ.
Η εχθρική αυτή πολιτική απέναντι στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης θα επιδεινώσουν την θέση της κτηνοτροφίας και θα επιταχύνουν το μαζικό ξεκλήρισμα των φτωχών κτηνοτρόφων.
Η επίθεση σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν έχει τελειωμό, μετά την ενδιάμεση αναθεώρηση τα μέτρα υγείας για το διάστημα μέχρι το 2013. Έχουμε και την πρόταση της κομισιόν για το μέλλον της ΚΑΠ για την περίοδο 2013 – 2020. Με αυτή την πρόταση θα έχουμε τη χαριστική βολή στους αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες.
Και τα τρία σενάρια της κομισιόν στοχεύουν ξεκάθαρα στη δραστική μείωση των αγροτικών ενισχύσεων, στο άμεσο βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτικών νοικοκυριών. Αποσκοπούν επίσης στην πλήρη κυριαρχία των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, των νεοτσιφλικάδων.
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και οι νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα όπως το μητρώο αγροτών. Η κυβέρνηση ικανοποίησε ένα χρόνιο αίτημα των μεγαλοαγροτών αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των αγροτικών προϊόντων και αυτός ο νόμος έχει ξεκάθαρο στόχο το μάζεμα της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια. Διαχωρίζει τους αγρότες σε επαγγελματίες και νη επαγγελματίες. Είναι αυτοί που αύριο με την αναθεώρηση 2013 – 1020 θα θεωρούνται ανενεργοί, θα χάσουν βασικά δικαιώματα, επιδοτήσεις, ασφάλιση υγείας, σύνταξης, χαράτσια επιπλέον στον ΕΛΓΑ.
Ο νόμος για τον ΕΛΓΑ που το μετατρέπει σε ιδιωτικό φορέα αφού συνειδητά όλες οι κυβερνήσεις το οδήγησαν στην χρεωκοπία
Σήμερα η φτωχομεσαία αγροτιά έχει αρκετή πείρα, ξέρει καλά ποιες πολιτικές οδήγησαν στο ξεκλήρισμα στην ερήμωση της υπαίθρου. Για αυτή την κατάσταση η ΠΑΣΥ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα από την ίδρυσή της την φτωχομεσαία αγροτιά. Είχε υποδείξει τους υπευθύνους που ληστεύουν το μόχθο, τον ιδρώτα των αγροτικών νοικοκυριών, τους τραπεζίτες, τους εμποροβιομηχάνους που με τις πλάτες των κυβερνήσεων μας οδηγούν στη χρεωκοπία, την καταστροφή.
Για αυτή την κατάσταση ευθύνεται η πολιτική που μεγαλώνει την ασυδοσία των μονοπωλίων που πωλούν πανάκριβα τους σπόρους, τα μηχανήματα, τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές εκτοξεύοντας στα ύψη το κόστος παραγωγής από τη μια. Ενώ από την άλλη οι εμποροβιομήχανοι αγοράζουν τσάμπα τα προϊόντα από τους αγρότες και τους βυθίζουν στη φτώχεια και τα πουλάνε πανάκριβα στα λαϊκά στρώματα κατατρώγοντας τα λαϊκά εισοδήματα.
Σήμερα μπροστά στην οικονομική καπιταλιστική κρίση, στην βαρβαρότητα του μνημονίου προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τα λαϊκά στρώματα για να περάσουν πιο εύκολα αυτή την αντιλαϊκή – αντιαγροτική καταιγίδα.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που μας οδηγεί στη μόνιμη φτώχεια, εξαθλίωση, ανασφάλεια είναι αναγκαία η δημιουργία, η συγκρότηση ενός μετώπου αγροτών- εργατών – ΕΒΕ – νεολαίας – ανέργων απέναντι στα μονοπώλια, την Ε.Ε., τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που τα υπηρετούν. Απαιτείται αγώνας σύγκρουσης, ανατροπής των αντιλαϊκών πολιτικών, αγώνας για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας.
Μέτρα άμεσης ανακούφισης και προοπτικής για ανατροπή του μνημονίου και κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.
Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα βάρη της κρίσης και το χρέος που δημιούργησαν τα μονοπώλια και με την κρατική χρηματοδότησή τους.
•Πολιτική μείωσης του κόστους για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις ΕΕ-ΠΟΕ.
•Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Στήριξη του συνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων(ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ).
ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους, κάλυψη ελλειμμάτων του από τον κρατικό προϋπολογισμό.
•Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.
•Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και την κτηνοτροφική παραγωγή. Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
•Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και καμιά παρακράτηση στις επιδοτήσεις.
Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.
Οι αγώνες μας έχουν προοπτική
Η οριστική λύση που συμφέρει τους μικρομεσαίους αγρότες, συνολικά το λαό για τη διατροφή του, είναι οι ώριμες και αναγκαίες ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που παλεύουμε και διεκδικούμε, για έναν άλλο τρόπο παραγωγής με:
•κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων(λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, ενέργεια, μηχανήματα κ.ά.) και προϊόντων άμεσης κατανάλωσης, ένταξη τους στον κεντρικό σχεδιασμό για την παραγωγή εγχώριων τροφίμων φτηνών και ποιοτικών, που θα καλύπτουν τις διατροφικές και άλλες ανάγκες του λαού.
•Κατάργηση της καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης.
•Συνεταιριστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής με τη δημιουργία και στήριξη παραγωγικών συνεταιρισμών μικρομεσαίων αγροτών, που θα ενοποιούν τις μικροϊδιοκτησίες στη μεγάλη συνεταιριστική, με κοινές καλλιεργητικές φροντίδες και συλλογή, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας καλύτερα τις παραγωγικές δυνάμεις, στην προοπτική της πλήρους μηχανοποίησής της και άμεσης σύνδεσης με τη μεταποίηση.
•Δημιουργία κρατικού φορέα συγκέντρωσης και εμπορίου των αγροτικών προϊόντων.
Αυτή η προοπτική συγκρούεται με το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν. Όμως δεν έχουν να χάσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες από την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής παρά μόνο τα βάσανα και την καταστροφή τους.
Τρίκαλα 6 Μάη 2011