Συνέντευξη με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Πύλης Κώστα Βοϊτσίδη

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύλης κ. Κώστας Βοϊτσίδης μιλώντας στο www.trikalain.gr εξηγεί για την αντοχή στην κρίση , το παράνομο εμπόριο, τις σχέσεις εμπόρων και καταναλωτών, την ανάπτυξη στην περιοχή.

CEBACF89CF83CF84CEB1CF821

1. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην τοπική αγορά της Πύλης ;

Η κατάσταση που βιώνει η τοπική αγορά μας, είναι ίδια – τηρουμένων των αναλογιών – με αυτή που υπάρχει σε όλη την επικράτεια. Υποχώρηση του τζίρου σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ειδικά από τα τέλη του 2009 και μετά. Η δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, η καλπάζουσα ανεργία, το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και οι διαδοχικές αυξήσεις του Φ.Π.Α. είναι οι κύριοι λόγοι που έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές σε παρατεταμένη αποχή από την αγορά.

Βέβαια στο θέμα της αντοχής και επιβίωσης των επιχειρήσεων, και αναφέρομαι στο ντόμινο λουκέτων που παρατηρείται σ’ όλη τη χώρα, η κατάσταση στην περιοχή μας είναι ακόμη υπό έλεγχο. Σ’ αυτό συντελεί η μορφή των τοπικών επιχειρήσεων, κυρίως οικογενειακές και με λίγα έξοδα. Ο στόχος μας πλέον είναι η αντοχή στην κρίση για όσο χρονικό διάστημα αυτή θα υπάρχει και γενικά η επιβίωσή μας με το μικρότερο δυνατό τίμημα.

2. Ποιο θα αξιολογούσατε ως το σημαντικότερο πρόβλημα για τον εμπορικό κόσμο.

Σε εποχές πρωτόγνωρες οικονομικά σαν και αυτή που ζούμε, ξέρετε σε κουβέντες που κάνουμε μεταξύ μας ψάχνουμε να βρούμε τι έφταιξε όλα αυτά τα χρόνια της καταναλωτικής ευδαιμονίας, τι αφήσαμε και λειτούργησε εναντίον μας στερώντας από εμάς πολύτιμους πόρους. Εδώ υπάρχει πλήρης συμφωνία των συναδέλφων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το στεγασμένο εμπόριο κε Σαλέπη είναι το παράνομο εμπόριο. Στερεί από την αγορά ετήσιο τζίρο € 26 δις.

 Το συναντάμε σε πεζοδρόμια, σε λαϊκές, σε παζάρια, σε καταστήματα, στους δρόμους, παντού όπως αντιλαμβάνεστε. Πλέον ο πόλεμος έναντι της συγκεκριμένης παραβατικής μορφής εμπορίου θα είναι συνεχής και ανηλεής. Είναι θέμα επιβίωσης. Και σ’ αυτό ζητάμε μετ’ επιτάσεως την αρωγή των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας. Πρόσφατα σε μια σύσκεψη στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων καθορίσαμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινούνται πλέον οι μηχανισμοί ελέγχου. Και ζητήσαμε από τον αντιπεριφερειάρχη κο Μιχαλάκη την επανάληψη της συνάντησης αυτής σύντομα για να μετρήσουμε τα αποτελέσματα. Πρέπει να περάσει προς τα έξω ότι στα Τρίκαλα όλα τα παράνομα εμπορεύματα κατάσχονται και καταστρέφονται. Τελεία και παύλα.

ppili_copy

 

3. Υπάρχει μέλλον για την αγορά της Πύλης ;

Την απάντηση στο ερώτημά σας τη δίνουν οι νέοι επιχειρηματίες, που επιλέγουν το τόπο μας για να πραγματοποιήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα. Βέβαια υπάρχουν προβλήματα για τα οποία θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί – και μιλάω για τους συναδέλφους – ειδικά αυτή την εποχή. Τώρα που τα χρήματα στις τσέπες των καταναλωτών έχουν λιγοστέψει δοκιμάζονται σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ εμπόρων και καταναλωτών.

  Στο χέρι μας είναι αυτές τις σχέσεις να εμβαθύνουμε και να δυναμώσουμε. Είναι ο μοναδικός τρόπος, ο μονόδρομος για να έχουμε προοπτική και να βγούμε δυνατοί.

4. Ο «Καλλικράτης» και η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα για το τοπικό εμπόριο.

Πιστεύω πως είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί πάση θυσία το προσεχές διάστημα. Ο «Καλλικράτης» στην πλήρη εφαρμογή του προβλέπει επάνδρωση της έδρας του δήμου με μια σειρά από υπηρεσίες της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Μέλημα σύσσωμης της δημοτικής αρχής πρέπει να είναι η τάχιστη διεκδίκηση όλων αυτών των υπηρεσιών που θα προσδώσουν δυναμική στην περιοχή μας. Στο νέο δήμο Πύλης οι υπηρεσίες, το εμπόριο και ο τουρισμός είναι οι κύριοι τομείς που θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη. Μέσα στα όρια του δήμου μας περικλείεται και η πιο όμορφη περιοχή του νομού. Αναφέρομαι στον πρώην δήμο Αιθήκων που είναι και σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα.

Ξέρετε ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης. Φέρνει πλούτο από κάθε γωνιά της χώρας μας στο δήμο και αυτός ο πλούτος παραμένει εδώ, ανακυκλώνεται εδώ. Θα πρέπει να δούμε με ιδιαίτερη προσοχή το συγκεκριμένο κομμάτι, γιατί μπορούμε να βγούμε όλοι κερδισμένοι.

Ευχαριστώ

IMGP0334_copy