Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ – Οι αποφάσεις για Ουκρανία και ενέργεια

Τα εναλλακτικά σενάρια για προμήθεια φυσικού αερίου

Ολοκληρώθηκε το πρωί η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Στη συνεδρίαση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σενάρια για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στη χώρα μας με βασικό αντικείμενο την επάρκεια στην προμήθεια φυσικού αερίου. Η χώρα μας προμηθεύεται το 35-40% της κατανάλωσης της από τη Ρωσία, ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα ακόμη και στο ενδεχόμενο σύρραξης καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ο Turkstream από τον οποίο προμηθευόμαστε, δεν είναι από τους πρώτους αγωγούς που θα κλείσει τη στρόφιγγα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ταυτόχρονα κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι έχουν μπει σε ισχύ τα εναλλακτικά σενάρια ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, έχει προβλεφθεί να είναι γεμάτη η Ρεβυθούσα, η οποία έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες χωρητικότητας. Επίσης, υπάρχουν συμφωνίες με την Αλγερία για να μεταφερθεί LNG με πλοία προς τη χώρα μας, ενώ είναι σε ετοιμότητα και δύο μονάδες της ΔΕΗ που μπορούν από φυσικό αέριο που καταναλώνουν να γυρίσουν σε diesel. Την ίδια ώρα υπάρχει επάρκεια σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια και είναι σε ετοιμότητα και οι μονάδες λιγνίτη που μπορούν να δώσουν περισσότερη ενέργεια στην τροφοδοσία.

UnmuteRemaining Time -0:00

Fullscreen
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αλ Σίσι στις Βρυξέλλες, πέρα από τη συμφωνία για ηλεκτρική διασύνδεση, είχε συζητήσει και τις δυνατότητες μεταφοράς ενέργειας και από την Αίγυπτο.

Τέλος στη συνεδρίαση τέθηκε και το θέμα των Ελλήνων που ζουν στη Μαριούπολη και πώς μπροούν να βοηθηθούν από την ελληνική κυβέρνηση στο ενδεχόμενο σύρραξης.

fimotro.gr