“Συνάντηση με την Αειφορία” στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Φυλακών) Τρικάλων

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες δράσεις και τα εργαστήρια για το χτίσιμο ενός «Αειφόρου Σχολείου» που ήταν το θέμα του Θερινού Σχολείου 2017 που λειτούργησε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο 2ο Σ.Δ.Ε. Τρικάλων.

Πρόκειται για ένα θεσμό που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πρόληψη Και Κοινωνική Υποστήριξη Νέων Σε Κίνδυνο», τη στήριξη και τη χρηματοδότηση του οποίου ανέλαβε εξολοκλήρου η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του ΥΠ.Π.Ε.Θ., με τη συνεργασία της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ.

Στον εορτασμό της τελετής λήξης του, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στο χώρο του σχολείου με την παρουσία καλεσμένων της τοπικής κοινωνίας, εκπροσώπων του δικαστικού σώματος και της εκπαιδευτικής κοινότητας, παρουσιάστηκαν τα έργα των εκπαιδευομένων και μεταφέρθηκε η εμπειρία τους όπως εκφράστηκε από τους ίδιους.

Η υπεύθυνη του προγράμματος Νέου Κωνσταντίνα, Πληροφορικός τόνισε πως το Αειφόρο σχολείο εισάγει μια φρεσκάδα, ευαισθητοποιεί τους εκπαιδευόμενους σε περιβαλλοντικά θέματα, μειώνει το οικολογικό αποτύπωμα, κινητοποιεί ολόκληρη τη σχολική κοινότητα, θέτει τις βάσεις για μεγαλύτερες επιδιώξεις στο μέλλον, ζωντανεύει το σχολείο, βελτιώνει τις σχέσεις των εμπλεκόμενων, ενεργοποιεί τη συμμετοχή ακόμη και των πιο αδύναμων μαθητών και μαθαίνει σε κάποιον να ζει πιο ουσιαστικά, σεβόμενος το περιβάλλον και γενικά τη ζωή!

Ξεκινώντας από τον αύλειο χώρο του σχολείου, με σκοπό την αναβάθμισή του και τη δημιουργία «Μεσογειακής σχολικής αυλής», οι εκπαιδευόμενοι υπό την καθοδήγηση του Γεωπόνου κ Κώστα Μουζιούρα κλάδεψαν τους υπάρχοντες θάμνους και αφαίρεσαν ότι κρίθηκε απαραίτητο, προετοίμασαν κατάλληλα το χώμα, επέλεξαν ανθεκτικά και αρωματικά φυτά, τα φύτεψαν και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη φροντίδα τους κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Στον εσωτερικό χώρο, τοποθέτησαν ξύλινη επένδυση στον κεντρικό τοίχο και ανανέωσαν το χρώμα των υπολοίπων, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα του.

Το εργαστήριο «Κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά», την επίβλεψη του οποίου είχε η εκπαιδεύτρια Μαρία Γιαννακοπούλου, Φιλόλογος περιλάμβανε τις δημιουργίες διακοσμητικών αντικειμένων από κατεξοχήν ανακυκλώσιμα υλικά αλλά και κατασκευές ξύλινων φωλιών για τα πουλιά, όχι μόνο για λόγους καλαισθησίας αλλά και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Η Βασιλική Χαδουλίτση, επίσης Φιλόλογος, που ανέλαβε τη δράση «Καλλιτεχνική αναβάθμιση αιθουσών», με τη συνδρομή της ομάδας της ζωγράφισαν τους τοίχους των αιθουσών διδασκαλίας επιλέγοντας και δημιουργώντας οι ίδιοι τα σχέδια με στόχο να γίνουν πιο ελκυστικές. Σημαντική υπήρξε και η ημερίδα με τη συμμετοχή του Περιβαλλοντολόγου κ. Ζήση Αργυρόπουλου, ο οποίος προβλημάτισε και προκάλεσε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων για την ανακύκλωση, τη φύση και το μέλλον του ανθρώπου. Οι σκέψεις των εκπαιδευομένων αποτυπώθηκαν σε αφίσες που σχεδίασαν οι ίδιοι, με σκοπό την κινητοποίηση των μαθητών των υπολοίπων Σ.Δ.Ε. της χώρας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι ίδιοι πρότειναν και επέλεξαν με δημοκρατικές διαδικασίες τα συνθήματα που τους εξέφραζαν για να συνοδεύσουν τις αφίσες: «Δώσε στα φύλλα… το Φιλί της ζωής» και «Η θάλασσα είναι το σπίτι μας – Ας την προστατεύσουμε!». Κυρίαρχη θέση στις δράσεις του θερινού σχολείου είχαν η συμμετοχή, η κινητοποίηση, η συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα και η αλληλεγγύη. Οι εκπαιδεύτριες του Θερινού σχολείου, οι εκπαιδευόμενοι, οι εκπαιδευτές και η Διεύθυνση του σχολείου μας καθώς και η Διεύθυνση και το προσωπικό του Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων συνεργάστηκαν με τις καλύτερες προθέσεις για την επιτυχία αυτού του έργου.

Όπως αναφέρθηκε τόσο από τους ίδιους όσο και από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωσή μας, η δέσμευση και η συνεργασία για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων μέσα στην παιδαγωγική διαδικασία είναι η κινητήριος δύναμη που ωθεί τον εκπαιδευόμενο στην επιθυμία για αλλαγή και τον κινητοποιεί ώστε να το πετύχει. Το Θερινό σχολείο έριξε το σπόρο της «Αειφορίας». Το 2ο Σ.Δ.Ε. Τρικάλων είναι εκεί για να τον κάνει να μεγαλώσει και να καρποφορήσει με τις επόμενες γενιές εκπαιδευομένων.