Συνάντηση προγράμματος erasmus+ στο 2ο γυμνάσιο Τρικάλων

Με επιτυχία έληξαν οι εργασίες της συνάντησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος  ERASMUS+ με τίτλο Rainbow Children” που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα από 10  έως 16 Φεβρουαρίου 2019. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία  από την Ιταλία, την Τουρκία, την Ρουμανία , την Πολωνία, την Λιθουανία και την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα αφορά τα παιδιά των μεταναστών και προσφύγων και τις συνθήκες αποδοχής και ενσωμάτωσής τους στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην ίδια την κοινωνία γενικότερα.

Την επίσκεψη συντόνισαν και οργάνωσαν ο υπεύθυνος του προγράμματος κος Μουτογεώργος Δημήτριος, καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας, ο Διευθυντής κος Κίτος Ευάγγελος, η υποδιευθύντρια κα Παπαζεύκου Ουρανία, η κα Αστρίτη Εύη, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και η ομάδα εργασίας ERASMUS+ (μαθητών και καθηγητών) του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ιδιαίτερα η συμμετοχή των μαθητών της ομάδας εργασίας ERASMUS στις δραστηριότητες του προγράμματος στο Σχολείο αλλά επίσης και στις απογευματινές δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του προγράμματος , πραγματοποιήθηκε συνάντηση υποδοχής με τους μαθητές και καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων κατά την επίσκεψη  των εταιρικών σχολείων στις σχολικές εγκαταστάσεις. Ακολούθησε εργασία και συζήτηση των αποτελεσμάτων των ερωτηματολογίων και παρουσιάσεις των παραγόμενων υλικών από κάθε εταίρο. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και συνέντευξη με μετανάστες και πρόσφυγες μαθητές.

Οι μαθητές, με την βοήθεια και καθοδήγηση της καθηγήτριας  Καλλιτεχνικών του Σχολείου κας Σπαθή Αικατερίνης  ζωγράφισαν αφίσες σχετικά με την ειρήνη και καρτ-ποστάλ με θέμα “Παιδιά σε όλο τον κόσμο” και συμμετείχαν στο Θεατρικό εργαστήρι με τεχνικές θεάτρου forum με θέμα: «Ανθρώπινα δικαιώματα και θέματα προσφύγων» με εμψυχωτή κα Αντονέλλα Χήρα.

Επίσης, μαθητές και καθηγητές των εταιρικών σχολείων διδάχτηκαν ελληνικούς χορούς από ομάδα του ΣΕΦΑΑ Τρικάλων, τμήματος Χορών απαρτιζόμενη από τον καθηγητή κο Δήμα Ιωάννης, τους συνεργάτες του Βανέσα Λαχάνου (μεταπτυχιακή φοιτήτρια),  Άγγελο Δρακάκη (φοιτητής επί πτυχίω) και τους φοιτητές Αθανασιάδη   Ελένη-Αναστασία,  Γιαμπαστή   Γεωργία,  Παπαθανασίου  Αλέξανδρο,  Πλακιά  Ελπίδα,  Πομώνη Μαρία,  Λατανιώτη  Αρχοντία και Μουστάκα  Κωνσταντίνα.

Οι ομάδες του προγράμματος επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Κάστρο, το Βαρούσι και τα Μανάβικα στο παλιό τμήμα της πόλης καθώς και το Κέντρο Ερευνών – Μουσείο Τσιτσάνη,το κοντινό τζαμί του Οσμάν Σαχ, το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα και το ιστορικό-βιομηχανικό μνημείο στον Μύλο Ματσόπουλου με ξενάγηση από τον κο Μιχαλάκη Θανάση.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης επισκέψεις στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης στο  σπήλαιο της Θεόπετρας, στα Μετέωρα (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO) (Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου και στην Ιερά Μονή Αγίου Βαρλαάμ) και στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην πόλη της Καλαμπάκας.

Την τελευταία ημέρα του προγράμματος, οι ομάδες των εταιρικών σχολείων αναχώρησαν για την Αθήνα όπου και επισκέφθηκαν  την Ακρόπολη (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO) και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Υπήρξε επίσης συνάντηση με το Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου Δημήτρη στην οποία συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές, τις συνθήκες και  τις συνέπειές τους.

Τέλος, παρατέθηκε δείπνο προς τιμή των εταιρικών σχολείων του προγράμματος στο αίθουσα «ΑΙΓΛΗ» με ζωντανή μουσική.

Όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στη συνάντηση εργασίας στα Τρίκαλα δήλωσαν  κατενθουσιασμένοι με την πόλη μας, με την εξαιρετική φιλοξενία και την άριστη οργάνωση των δραστηριοτήτων του προγράμματος.

Το πρόγραμμα RAINBOW CHILDREN είναι διετούς διάρκειας  (2018-2020) και θα ακολουθήσουν σε αυτό το διάστημα συναντήσεις και στα άλλα εταιρικά σχολεία στο μέλλον.