Συνάντηση Περιφερειάρχη με τη διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου

88899Σ 1

Την πεποίθηση πως η σχεδιαζόμενη απελευθέρωση του δικτύου διανομής των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων δε θα συμβάλει σε κανένα στόχο, αλλά αντίθετα θα εγείρει ζητήματα ασφάλειας στην υγεία των πολιτών και στρεβλώσεις στην οικονομία, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε την Τετάρτη με το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας.
Τα μέλη του Συλλόγου συζήτησαν με τον κ. Αγοραστό και του εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στην προωθούμενη αλλαγή που όμως εξήγησαν, θα τριπλασιάσει το κόστος που επιβαρύνεται ο έλληνας πολίτης για την αγορά μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ο Περιφερειάρχης εκτίμησε πως μία τέτοια αλλαγή θα δημιουργήσει σειρά στρεβλώσεων, όπως η μεταφορά φαρμάκων από τη λίστα των συνταγογραφούμενων σ’ αυτή των μη συνταγογραφούμενων, ενώ πρόσθεσε με νόημα πως αντίστοιχα παραδείγματα αλλαγών υπήρξαν στο άμεσο παρελθόν, τα οποία όμως οδηγήθηκαν σε μη λειτουργία και επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς.

Αναλυτικότερα, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε τα εξής: «Οι αλλαγές πρέπει να έχουν συγκεκριμένο στόχο και προγραμματισμό, αλλά ταυτόχρονα να παρακολουθείται όλη η διαδρομή σε κάθε αλλαγή που γίνεται. Πρέπει επίσης η κάθε αλλαγή να γίνεται υπέρ του κοινωνικού συνόλου και υπέρ της οικονομίας κλίμακας αλλά και της οικονομικότητας του κλάδου.

Συνεπώς αυτό το οποίο επιχειρείται σήμερα με την σχεδιαζόμενη απελευθέρωση του δικτύου διανομής των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων, νομίζω ότι δε θα έχει θετικά αποτελέσματα. Αντίθετα, θα δημιουργήσει πρόβλημα γιατί έχουμε δύο κατηγορίες φαρμάκων. Η μία είναι εκείνη που βρίσκεται σε λίστα και συνταγογραφείται, δηλαδή πληρώνει τη συμμετοχή του και το κράτος και η άλλη που δεν συνταγογραφείται.

Όταν θα πωλούνται φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται από άλλα σημεία χωρίς να υπάρχει η επιπρόσθετη ασφαλιστική δικλίδα του φαρμακοποιού που θα επιβλέπει τη διαδικασία, σιγά – σιγά θα δημιουργηθούν στρεβλώσεις στην οικονομία αλλά παράλληλα και προβληματισμός σε ότι αφορά την ασφάλεια της υγείας των πολιτών σύμφωνα με μελέτες του Π.Ο.Υ. Τέτοια παραδείγματα έχουμε στο άμεσο παρελθόν, τα οποία βέβαια οδηγήθηκαν σε μη κανονική λειτουργία και επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς. Ταυτόχρονα ανοίγει και μία διαδικασία ούτως ώστε να μεταφέρονται συνέχεια φάρμακα από την κατηγορία των συνταγογραφούμενων στα μη συνταγογραφούμενα, δημιουργώντας τεράστια στρέβλωση στο επάγγελμα.»

Ο Γ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιάννης Μακρυγιάννης τόνισε τα εξής: «ο Φαρμακευτικός σύλλογος Λάρισας στο πλαίσιο ενημέρωσης όλων των φορέων παραβρέθηκε στην περιφέρεια συζήτησε με τον κ. Περιφερειάρχη και του εξέθεσε τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών.

Το πιο σοβαρό είναι το θέμα της αλλαγής δικτύου διανομής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Πρόκειται για 1300 φάρμακα με μοναδική διαφορά από τα συνταγογραφούμενα, πως δεν αποζημιώνονται από το ασφαλιστικό σύστημα αλλά το σύνολο της αξίας τους πληρώνεται από τους οπλίτες.

Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή που θα φέρει τα φάρμακα αυτά στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές με πιο σοβαρή τη μη διασφάλιση της υγείας των ελλήνων πολιτών. Δεν μπορεί η μητέρα να αγοράζει αντιβηχικό, αντιβιοτικό για το μικρό παιδί από ένα σούπερ μάρκετ. Επίσης διαφωνούμε κάθετα ότι η αλλαγή αυτή θα μειώσει τις τιμές των φαρμάκων αυτών. Αντίθετα, θα σημάνει τρεις και τέσσερις φορές αύξηση των τιμών τους.

Διαπιστώνουμε πως επί τρία χρόνια η «τρόικα» το μόνο που θέτει στις διαπραγματεύσεις μετ’ επιτάσεως είναι η διάλυση των φαρμακειών. Έχουμε γίνει στόχος συμφερόντων γιατί οι πολυεθνικές θέλουν να πάρουν το επάγγελμα μας. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα, δε θα τους αφήσουμε γιατί προσφέρουμε σημαντικό κοινωνικό έργο».

.