Συνάντηση Ν. Λέγκα –Επιμελητηρίου για την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και τα προβλήματα του Νομού

DSC001651

Τις απόψεις του για τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα του Νομού αλλά και επί του Νομοσχεδίου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων και τα επιχειρηματικά πάρκα, στο οποίο έχει οριστεί ως εισηγητής της Ν.Δ., είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ο Ν. Λέγκας, κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Ο κ. Λέγκας, τόσο και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης όσο και σε δηλώσεις του προς τα τοπικά Μ.Μ.Ε., με το πέρας της συνάντησης, αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Νομού οι οποίες, όπως υπογράμμισε, «απειλούνται ευθέως αφού παρουσιάζουν όλο και περισσότερα προβλήματα». Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου και πήρε αποστάσεις από την αισιοδοξία που εκφράζεται.

Αναφερόμενος στα Τ.Ε.Ι. τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι αφέλεια να λέμε ότι θα ιδρύσουμε ένα νέο Τμήμα στα Τρίκαλα, την ώρα που, από τα Τμήματα που λειτουργούν, το ένα καταργείται, το δεύτερο φέρεται να μετακινείται, ενώ η Σχολή των ΤΕΦΑΑ να απειλείται. Την ώρα που, όπως δείχνουν τα πράγματα, ο «Καλλικράτης» στην Παιδεία είναι προ των πυλών».

 

Οι Σχολές αυτές, τόνισε, «στήθηκαν με κόπους και αγώνες και αυτό που θα πρέπει να έχουμε ως στόχο είναι το πώς θα ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα τους. Καθόσον ο Νομός Τρικάλων έχει τη χαμηλότερη αναλογία φοιτητών και σπουδαστών προς τον πληθυσμό, όχι μόνο από όλες τις ελληνικές, αλλά κι από όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

 

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και στο θέμα του Νοσοκομείου, ο κ. Λέγκας επισήμανε ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης φαίνεται ότι εφαρμόζονται επιλεκτικά στις διάφορες περιοχές της χώρας «και πολύ πιο επιλεκτικά στη Δυτική Θεσσαλία, με άμεσο αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης».

Επίσης, αναφορικά με τον οδικό άξονα Κεντρικής Ελλάδος (Ε65) ο βουλευτής, απαντώντας σε όσους εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πορεία του έργου, δήλωσε ότι δεν τη συμμερίζεται. Καθόσον, ακόμα και στην περίπτωση που θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, έχουν ανοίξει τέτοια θέματα που λόγω των διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθηθούν (έγκριση νέας σύμβασης από τη Βουλή, νέα χρονοδιαγράμματα), θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος προκειμένου να επανεκκινήσει το σημαντικό αυτό έργο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο κ. Β. Γιαγιάκο, τον Γενικό Γραμματέα κ. Ευ. Βενέτη και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Α. Λιούτα, ο κ. Λέγκας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του Νομοσχεδίου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη των επιχειρηματικών πάρκων.

Ειδικότερα, ο κ. Λέγκας ανέφερε τη συμφωνία της Ν.Δ. με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις καθόσον αυτές έρχονται να υιοθετήσουν επεξεργασμένες προτάσεις της, που μάλιστα είχαν κατατεθεί στη Βουλή, ως πρόταση Νόμου. Προτάσεις, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τα όσα αναφέρονται στο Ζάππειο ΙΙ και ειδικότερα στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στην απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, και στην ενεργοποίηση όλων εκείνων των «πολλαπλασιαστών», οι οποίοι, με ελάχιστο ή μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, θα μπορούσαν να προωθήσουν με ταχύτερο ρυθμό την αναπτυξιακή διαδικασία και να συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση.

Παράλληλα, άκουσε τις απόψεις των μελών του Επιμελητηρίου κυρίως στο θέμα που αφορά στο νέο ρόλο που αυτό καλείται να διαδραματίσει, καθόσον, μαζί με τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών, τα Επιμελητήρια ορίζονται ως αυτόνομοι μηχανισμοί στήριξης των επιχειρήσεων κατά την ίδρυση τους, με απλούστευση της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Τόσο ο κ. Λέγκας όσο και οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει η απαιτούμενη ευελιξία, τόσο όσον αφορά στην οργάνωση, όσο κι όσον αφορά στη στελέχωση του σχετικού γραφείου, το οποίο θα φέρει εις πέρας το σημαντικό αυτό έργο. Ο βουλευτής, τόνισε ότι πρέπει να τεθεί άμεσα σε λειτουργία το απαιτούμενο πληροφοριακό σύστημα που θα στηρίξει αυτή τη λειτουργία καθώς και τα απαιτούμενα Προεδρικά Διατάγματα, ειδάλλως η σχετική διάταξη θα καταστεί ανενεργή.

Επίσης, στη συνάντηση τέθηκε το θέμα των επιχειρηματικών πάρκων. Τονίστηκε ιδιαιτέρως ότι στο Νομοσχέδιο, προβλέπεται η διεύρυνση του φάσματος των κατηγοριών των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να εγκατασταθούν στα επιχειρηματικά πάρκα, καθόσον παρέχεται η δυνατότητα επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης και σε νέους τομείς (logistics αλλά και εμπορικές δραστηριότητες, κ.α.).

 

Ο κ. Λέγκας χαρακτήρισε ως προτεραιότητα την ανάγκη ενίσχυσης των εργαλείων και των πολιτικών εκείνων που θα βάλουν σε στοιχειώδη τάξη το ισχύον καθεστώς και θα βοηθήσουν με αυτό τον τρόπο στην δανειοδότηση με καλύτερους κανόνες των νέων επιχειρήσεων, καθόσον, «είναι γεγονός ότι υπάρχουν τεράστιες δυσκαμψίες στην αδειοδοτική διαδικασία αλλά και τεράστια ανασφάλεια δικαίου. Κι αυτοί είναι οι παράγοντες που δεν βοηθούν στη στήριξη των επιχειρήσεων».

Τόσο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου όσο και τα μέλη του Δ.Σ., εστίασαν τις παρατηρήσεις τους στο μείζον θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού, επισημαίνοντας ότι όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν που και με ποιους όρους θα μπορέσει να λειτουργήσει μια επιχείρηση, ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις γης που σήμερα καταγράφονται. Υπενθύμισαν δε ότι το Επιμελητήριο Τρικάλων, με δικούς του πόρους, χρηματοδότησε χωροταξικές μελέτες με σκοπό να οριοθετηθούν οι περιοχές εκείνες στις οποίες θα μπορούσε να αναπτυχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Από την πλευρά του ο κ. Λέγκας, αναγνώρισε την προσπάθεια που έχει γίνει από το Επιμελητήριο, τονίζοντας ωστόσο, ότι οι ενέργειες αυτές θα έπρεπε να έχουν γίνει από την Πολιτεία.

Τέλος, διατυπώθηκαν κι άλλες παρατηρήσεις στην κατεύθυνση βελτίωσης των επιμέρους ρυθμίσεων του Νομοσχεδίου που θα συζητηθεί σε επίπεδο άρθρων στη Βουλή.