Συνάντηση εργασίας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της υφυπουργού Κοινωνικής Κατερίνας Παπακώστα

Συνάντηση εργασίας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνας Παπακώστα για το κρίσιμο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας

Στο πλαίσιο μιας σειράς συνεχόμενων στρατηγικών συναντήσεων για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μέτρα, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της υποδομής προστασίας και υποστήριξης των γυναικών και των οικογενειών τους που πλήττονται από αυτήν, αλλά πραγματοποιήθηκε και μια διεξοδική αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης, επισημαίνοντας τόσο την πρόοδο που έχει σημειωθεί, όσο και τις προκλήσεις που παραμένουν. Η αξιολόγηση αυτή παρείχε κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων καταφυγίων και των υπηρεσιών υποστήριξης, διασφαλίζοντας ότι τα μελλοντικά μέτρα θα είναι  στοχευμένα και τελεσφόρα.

Ο υπουργός και η υφυπουργός, εστίασαν στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των δομών που λειτουργούν για την ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας (safe houses-δομές φιλοξενίας-ξενώνες). Οι ειδικά διαμορφωμένοι αυτοί χώροι λειτουργούν ως καταφύγια που παρέχουν βραχυπρόθεσμη, αλλά και μακροπρόθεσμη, ασφαλή διαμονή σε γυναίκες θύματα κακοποίησης, όπως και στα ανήλικα παιδιά τους.

«Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, που απαιτεί την άμεση και διαρκή προσοχή και εγρήγορσή μας. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία, είναι αναγκαία και διασφαλίζει ότι μπορούμε να παρέχουμε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για τα θύματα και τις οικογένειές τους»,δήλωσε η Κ. Παπακώστα. «Ενισχύοντας τους πόρους και την προσβασιμότητα των καταφυγίων, όπως τα Safe Houses και τις δομές υποστήριξης του δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου μας, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της ευημερίας όσων πλήττονται από την ενδοοικογενειακή βία».

Τέλος, συζητήθηκαν μελλοντικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες συνεργασίας για την περαιτέρω βελτίωση της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω κατάρτισης των αστυνομικών και των στελεχών των δομών, των εκστρατειών ευαισθητοποίησης και της επέκτασης του δικτύου των “καταφυγίων” και των δύο υπουργείων.