Συναγερμός στην Ευρωζώνη λόγω Ιταλίας

domino_600_375_-632925257

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρωζώνη τις τελευταίες ώρες λόγω της εκτίναξης των ιταλικών spreads. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου εκτινάσσεται έως το 7%, με το spread να υπερβαίνει το ορόσημο των 500 μονάδων βάσης, επίπεδο που καθιστά το ιταλικό χρέος δύσκολα διαχειρίσιμο. Σημειώνεται ότι στα επίπεδα αυτά η Ελλάδα και η Πορτογαλία είχαν ήδη ζητήσει προσφυγή σε πακέτο βοήθειας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική χώρα έχει θορυβήσει τους ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες από επενδυτικούς κύκλους του Λονδίνου, βρίσκονται σε συνεχείς επαφές. Οι ηγέτες γνωρίζουν πως η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να σωθεί από το EFSF και μελετούν άλλους τρόπους στήριξής της.

Από την άλλη πλευρά με μεγάλη αγωνία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Ιταλία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που ανέλαβε τα ηνία της την προηγούμενη εβδομάδα, δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πιθανότητα η χώρα του να χρειαστεί οικονομική βοήθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντράγκι είχε επικοινωνία πριν από λίγη ώρα με τον ιταλό υπουργό Οικονομικών κ. Τζούλιο Τρεμόντι, περικειμένου να σταθμίσουν τις εξελίξεις. Οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι επισημαίνουν πως το μπαλάκι τώρα βρίσκεται στο γήπεδο της ΕΚΤ, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να τυπώσει χρήμα και να προλάβει τα χειρότερα. Ωστόσο ο Ντράγκι έχει να αντιμετωπίσει τη σφοδρή αντίδραση των γερμανών, οπότε η ΕΚΤ περιορίζεται στην αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Είναι ξεκάθαρο ότι αν η ΕΚΤ δεν αγόραζε ιταλικά ομόλογα (περίπου 100 δισ. ευρώ από τον περασμένο Αύγουστο), τότε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου θα είχε ξεπεράσει προ πολλού το 7%.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι πως η Barclays Capital, υποστηρίζει πως η Ιταλία είναι μαθηματικά, πλέον, στο «σημείο χωρίς επιστροφή». Η βρετανική τράπεζα τονίζει πως οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, αλλά δεν αρκούν για να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης, καθώς η -χαμηλή- ανάπτυξη και η λιτότητα δεν επαρκούν για να καλυφθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. 
Με αποδόσεις άνω του 5,5% η Ιταλία είναι στο σημείο στο οποίο «το παιχνίδι έχει τελειώσει», επισημαίνει η Barclays.

Αμαλία Κάτζου