Συναγερμός σε Ανατολή και Δύση για την παγκόσμια οικονομία

xrimatistirio_copy
Σε «ελεύθερη πτώση» βρέθηκαν οι δείκτες των Χρηματιστηρίων στις περισσότερες αραβικές χώρες, στον απόηχο της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας.

Στο Ντουμπάι το Χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -3,69%, περιορίζοντας τις απώλειες που με το άνοιγμα της συνεδρίασης έφταναν το -4,5%. Στο γειτονικό εμιράτο του Άμπου Ντάμπι το Χρηματιστήριο έκλεισε στις 2.603,22 μονάδες, με πτώση -2,53%. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ο τραπεζικός (-3,30%) και ο κατασκευαστικός τομέας (-5,61%).

Το Χρηματιστήριο του Κουβέιτ έκλεισε με πτώση -1,61%, στο Κατάρ οι απώλειες έφτασαν το -2,51% και στο Ομάν το -2,08%. Μικρότερη ήταν η υποχώρηση στο Μπαχρέιν (-0,33%) ενώ στη Σαουδική Αραβία, μετά την πτώση του Σαββάτου, ο δείκτης TASI κατάφερε να κλείσει σχεδόν αμετάβλητος, με άνοδο +0,08%.

Παράλληλα, το Χρηματιστήριο του Τελ-Αβίβ σημείωσε κάθετη «πτώση», που άγγιξε το 7%, Με το κλείσιμο, και αφού είχε προηγηθεί μια 45λεπτη διακοπή στις συναλλαγές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο δείκτης TA-25 κατέγραφε απώλειες -6,99%, πέφτοντας στις 1.074,274 μονάδες.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται μαραθώνιος επαφών μεταξύ των διεθνών αξιωματούχων με αποκλειστικό θέμα την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει τόσο η ευρωζώνη όσο και οι ΗΠΑ.

Εκτάκτως, το απόγευμα της Κυριακής συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές από τη Ρώμη.

Η Ιταλία, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών, είχε εκφράσει την Παρασκευή την ελπίδα ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να την στηρίξει αγοράζοντας από την Δευτέρα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Το σχέδιο αυτό πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από τη Φρανκφούρτη, την έδρα της ΕΚΤ.

Πηγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο πρόεδρος της, Ζαν – Κλοντ Τρισέ, επιθυμεί να ληφθεί απόψε η οριστική απόφαση για την αγορά ή μη των ιταλικών ομολόγων. Άλλη πηγή υποστήριξε ότι το Συμβούλιο θα μπορούσε να συζητήσει και την πιθανή λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς.

Στο μεταξύ, σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7), οι οποίοι προγραμματίζουν μία νέα τηλεφωνική συνδιάσκεψη πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, προκειμένου να τις καθησυχάσουν σχετικά με την κρίση χρέους, όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji Press.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, οι εκπρόσωποι των χωρών της G7 θα μπορούσαν ακόμη να δημοσιεύσουν μία κοινή ανακοίνωση.

Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής διάσκεψης, η Ιαπωνία αναμένεται να επαναλάβει ότι η πολιτική της στην αγορά αμερικανικών ομολόγων θα παραμείνει αμετάβλητη αλλά και να εξηγήσει την πρόσφατη παρέμβαση της στο χρηματιστήριο μετά την συνεχιζόμενη άνοδο του γεν έναντι του δολαρίου, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Το πρωί της Κυριακής, οικονομικοί εκπρόσωποι της Ομάδας των Είκοσι (G20) είχαν τηλεφωνική συνδιάσκεψη, σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Νοτίου Κορέας, Τσόι Γιονγκ- κου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ν. Κορέας ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη της χώρας του στα αμερικανικά ομόλογα δεν έχει αλλάξει, ενώ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την τηλεφωνική συνδιάσκεψη.

“Δεν υπάρχει εναλλακτική (στα αμερικανικά ομόλογα) που να παρέχει τόση σταθερότητα και ρευστότητα” δήλωσε.

Καθησυχαστική για τις αγορές η S&P χωρίς να αποκλείει νέα υποβάθμιση

Δεν περιμένει η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ να έχει τόσο μεγάλη επίδραση στην παγκόσμια αγορά, υποστήριξε ο επικεφαλής της Standard & Poor’s (S& P) στον τομέα αξιολόγησης κρατικού χρέους, Ντέιβιντ Μπίρς.

Ωστόσο την ίδια ώρα σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της S & P, Τζον Τσέιμπερς δεν απέκλεισε περαιτέρω υποβάθμιση των ΗΠΑ στους προσεχείς έξι μήνες έως δύο χρόνια.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο Fox, χαρακτήρισε “ήπια” την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από ΑΑΑ σε ΑΑ+. , και διευκρίνισε ότι η υποβάθμιση δεν οφείλεται στη στάση που τηρεί επί οικονομικών θεμάτων οποιοδήποτε κόμμα στις ΗΠΑ.

“Πιστεύουμε ότι αξιοπιστία σημαίνει ότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα είχε τη στήριξη και των δύο πολιτικών κομμάτων”, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, τόνισε.

Επίσης, αναφέρθηκε στην κριτική του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο την Παρασκευή κατηγόρησε τον οίκο αξιολόγησης ότι έκανε ένα “χονδροειδές και ερασιτεχνικό” λάθος υπολογισμoύ, κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας. Ο ίδιος είπε ότι πρόκειται για “πλήρη παρερμηνεία”.

Σε άλλο τηλεοπτικό δίκτυο, και συγκεκριμένα στο ABC, ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου αξιολόγησης, Τζον Τσέιμπερς, δεν απέκλεισε την περαιτέρω υποβάθμιση των ΗΠΑ, δίνοντας μάλιστα, μία στις τρεις πιθανότητες να υποβαθμιστούν ξανά οι ΗΠΑ στους επόμενους 6 μήνες έως 2 χρόνια.

“Και εάν η δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ επιδεινωθεί περαιτέρω ή αν το πολιτικό αδιέξοδο ενταθεί, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια υποβάθμιση. Η προοπτική δείχνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες για υποβάθμιση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου”, σημείωσε.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι θα περάσει αρκετός χρόνος, εως ότου οι ΗΠΑ επιστρέψουν την πιστολητπική τους ικανότητα στην ανώτατη βαθμίδα ΑΑΑ. “Θα χρειαστεί σταθερότητα του χρέους και πιστεύω ότι θα χρειαστεί και μεγαλύτερη ικανότητα να βρεθεί συναίνεση στην Ουάσιγκντον”, είπε χαρακτηριστικά.

Τηρούν σιγή ιχθύος…

Η γαλλική προεδρία της ομάδας των επτά (G7) και οι άλλες χώρες-μέλη της τηρούσαν απόλυτη σιωπή τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την κρίση χρέους και την κατάσταση στις χρηματαγορές.

Στα ερωτήματα που έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ούτε τα Ηλύσια Πεδία ούτε το υπουργείο Οικονομίας επιβεβαίωσαν ότι έγινε η τηλεφωνική συζήτηση, αν και πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών είχαν πει νωρίτερα ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην 01:00 με τη συμμετοχή υπουργών και συμβούλων τους.

Οι εκπρόσωποι του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν παρέμειναν σιωπηλοί. Από την πλευρά της, η προεδρία της δημοκρατίας περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεν θα εκδοθεί καμιά ανακοίνωση. “Δεν υπάρχει τίποτε”, ανέφερε πηγή στα Ηλύσια Πεδία.

Η σιωπή ήταν απόλυτη και στις άλλες πρωτεύουσες. Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει: “Δεν έχω τίποτε να σας πω επ’ αυτού”. Δεν υπήρξε οποιαδήποτε πληροφορία ούτε από την Ουάσινγκτον, ούτε από τις Βρυξέλλες. “Εξ όσων γνωρίζω, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έλαβε μέρος σε αυτή την τηλεφωνική συνδιάσκεψη”, είπε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει καθεστώς παρατηρητή στην G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία).

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ομάδας, κυρίως οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, δέχονται πιέσεις ώστε να υπάρξει μια συντονισμένη αντίδραση από μέρους τους στη συνέχιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και στη χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, πριν από το άνοιγμα των αγορών, την Δευτέρα.

real.gr