Συναγερμός για τη νέα Μετάλλαξη

Πολύ μεγάλη η μεταδοτικότητά της

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους του κορονοϊού σε περιοχές της Νότιας Αφρικής. Ήδη οι χώρες της Ευρώπης παίρνουν μέτρα, για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος που είναι σε εξέλιξη.

Στην Ελλάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θέτει αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής, προκειμένου να μην περάσει στην Ελλάδα η μετάλλαξη «N».

Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση δημοσιογράφου των Financial Times. «Ας μην φρικάρουμε, αλλά αυτή η καινούργια παραλλαγή του κορονοϊού φαίνεται τρομακτική», αναφέρει. Η Anne-Sylvaine Chassany συνοδεύει το tweet με ένα γράφημα, στο οποίο καταγράφεται η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Μποτσουάνα.

Σε αυτήν φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των μεταλλάξεων Δέλτα και Βήτα. Χρειάζονται 14 ημέρες για το ποσοστό επικράτησης της νέας παραλλαγής, όταν για την Δέλτα χρειάστηκαν 14 εβδομάδες.

Τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα για 9 χώρες της Αφρικής

Στην Ελλάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θέτει αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής, προκειμένου να μην περάσει στην Ελλάδα η μετάλλαξη «N». Η Επιτροπή συνεδρίασε και αποφάσισε ότι απαιτούνται αυστηρές προϋποθέσεις για την είσοδο στην Ελλάδα ταξιδιωτών από χώρες της νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

Οι περιορισμοί

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Τα ανωτέρω ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ. Επισημαίνεται ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

fimotro.gr