Συμπτώματα Covid: Οι διαφορές της γρίπης με τον κορωνοϊό

Συμπτώματα Covid: Τα συμπτώματα μπορούν να δώσουν μια ένδειξη, αλλά πάντα είναι επιβεβλημένη η ιατρική γνωμάτευση.

Στη δίνη του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού έχει παραδοθεί ο πλανήτης, με τα κρούσματα και τους νεκρούς να αυξάνονται συνεχώς δοκιμάζοντας τα όρια των συστημάτων υγείας. Μία – μία οι χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, μπαίνουν σε καραντίνα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.

Από τη λίστα αυτή δεν λείπει η Ελλάδα, η οποία  από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου (7/11) βρίσκεται ξανά σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας, με τις μετακινήσεις να επιτρέπονται μόνο για την εργασία και για τις απαραίτητες αγορές βασικών αγαθών. Παράλληλα, οι πολίτες πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες των ειδικών για να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους γύρω τους.

Πλέον οι περισσότεροι γνωρίζουν τα συμπτώματα του κορωνοϊού. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι έχουν τρομοκρατηθεί επειδή είχαν κάποια συμπτώματα γρίπης, τα οποία μοιάζουν αρκετά με αυτά της Covid-19. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως τα συμπτώματα  μπορούν να δώσουν μια «ένδειξη», αλλά πάντα είναι επιβεβλημένη η συμβουλή και η ιατρική γνωμάτευση.

Ακολουθούν αναλυτικά, τα συνηθέστερα συμπτώματα που συνδέονται με κάθε μία από τις ασθένειες της «εποχής».

Για την Covid-19:

Τα πιο κοινά συμπτώματα της Covid-19 είναι ο πυρετός – πάνω από 37,8C – ένας νεοεμφανισθείς, επίμονος βήχας (συνήθως ξηρός) και η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης. Επίσης, μερικές φορές οι ασθενείς εμφανίζουν κόπωση και πόνο στο σώμα, πονόλαιμο, πονοκεφάλους και δύσπνοια. Η διάρροια, η καταρροή και το «μπούκωμα» στη μύτη είναι σπανιότερα συμπτώματα. Όσον αφορά την ένταση των συμπτωμάτων, το NHS αναφέρει ότι μπορεί να είναι από ήπια μέχρι υψηλή. svg%3E

Για το κρυολόγημα:

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι φτέρνισμα, πόνοι στο σώμα, καταρροή ή «μπούκωμα» στη μύτη και πονόλαιμος. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ήπιος βήχας. Μερικές φορές ο ασθενής αισθάνεται κόπωση, ενώ είναι σπάνιο να έχει πυρετό ή πονοκεφάλους. Τα κρυολογήματα δεν προκαλούν διάρροια. Σύμφωνα με το NHS, στην περίπτωση του κρυολογήματος συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά.

Για τη γρίπη:

Η γρίπη συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, κόπωση, ξηρό βήχα, πόνους στο σώμα και πονοκεφάλους. Μερικές φορές ο ασθενής έχει πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη. Κάποια παιδιά με γρίπη έχουν διάρροια. Δεν υπάρχει φτέρνισμα ούτε δύσπνοια στην γρίπη, και το NHS αναφέρει ότι συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα.

pagenews.gr