Συμμετοχή τρικαλινής μαθήτριας του 7ου Δημοτικού Σχολείου στα μαθήματα του Θερινού Σχολείου

Με συμμετοχή τρικαλινής μαθήτριας του 7ου Δημοτικού Σχολείου ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα του Θερινού Σχολείου στην Αιδηψό.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Θερινό Σχολείο που διοργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και από τον Δήμο Αιδηψού-Ιστιαίας. Συμμετείχαν 60 μαθητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας εκ των οποίων η μικρότερη ήταν η μαθήτρια Ε’ Δημοτικού του 7ου Δημοτικού σχολείου Τρικάλων, Υακίνθη Δήμου. Σύμφωνα με δηλώσεις της «το Θερινό Σχολείο που παρακολούθησα ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία και θα ήθελα με τη βοήθεια της Δασκάλας μου και του Διευθυντή του Σχολείου μου, να την μεταδώσω και στους συμμαθητές μου και να τους παροτρύνω να πάρουν μέρος και αυτοί στα επόμενα Θερινά Σχολεία.

Μου αρέσει η Φυσική όπως και τα Μαθηματικά, αφού όλα γύρω μας εξηγούνται με την Φυσική. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να γίνω Φυσικός. Όνειρό μου, όταν μεγαλώσω είναι να γίνω προπονήτρια αναρρίχησης. Όπως μας είπε ένας από τους Καθηγητές μας, η Φυσική έχει άμεση σχέση με τον Αθλητισμό αφού σε όλα τα αθλήματα εφαρμόζονται οι τρεις νόμοι του Νεύτωνα καθώς και άλλα φυσικά φαινόμενα. Σαν πρωταθλήτρια αναρρίχησης, θα μου άρεσε να μάθω Φυσική καθώς με συναρπάζουν τα ύψη και από τις πίστες αναρρίχησης μπορώ να θαυμάζω τον «μικρόκοσμο».

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, από καταξιωμένους επιστήμονες, πάνω σε πολλά φυσικά φαινόμενα οι οποίοι τους βοήθησαν με απλό και παραστατικό τρόπο να ερμηνεύσουν αυτά. Επίσης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αρκετές πειραματικές διαδικασίες Φυσικής και Χημείας, με απλά υλικά,  που σκοπό  έχουν να εισαγάγουν  τον μαθητή στην πειραματική μέθοδο απόκτησης και ελέγχου της γνώσης.

Τέλος οι ομιλητές έδωσαν κίνητρα στους μαθητές για εξερεύνηση και αποκωδικοποίηση της σχέσης Επιστήμης και Τέχνης, ώστε να τους καταστήσει ικανούς να εκτιμούν τον φυσικό κόσμο και να κατανοούν τη συμβολή των Φυσικών Επιστημών σ’ αυτόν. Το όλο πρόγραμμα πλαισιώθηκε από επισκέψεις και ξεναγήσεις των μαθητών σε αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής επιβεβαιώνοντας τη συμβολή των Φυσικών Επιστημών στον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή το πρόγραμμα.

Από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών