Συμμετοχή του 4ου Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων σε μαθητικό συνέδριο στη Ρώμη

Στο 8ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο Convegno Studentesco Europeo

Πενηνταοχτώ μαθητές και μαθήτριες της Α και Β τάξης του 4ου Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης” συμμετείχαν στις εργασίες του 8ου Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συνεδρίου Convegno Studentesco Europeo,“ΑΘΗΝΑ – ΡΩΜΗ: Ένα Μακραίωνο Ταξίδι (509 π.Χ. – Σήμερα) Ιστορία, Πολιτισμός, Κοινωνικοί και Πολιτικοί Θεσμοί, Δημοκρατία”, που διεξήχθη στη Ρώμη της Ιταλίας με διοργανωτές το Ελληνικό Ίδρυµα Πολιτισµού Ιταλίας, το Ελληνικό Ίδρυµα Πολιτισµού και την Association Européenne des Enseignants (AEDE) από τις 26-11-2023 έως τις 1-12-2023.

Το σχολείο συμμετείχε με την εισήγηση “Η μορφή της Θεσσαλής μάγισσας στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή λογοτεχνία”, με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους/τις: Ζήση Στεργιανή, ΠΕ 02, Παπαδημητρίου Αθανάσιο, ΠΕ 02, Πουλιάνα Λουίζα, ΠΕ 02, Άγγελο Κορκή, ΠΕ 04.02, Κωνσταντίνο Δημόπουλο, ΠΕ 80 και Ευαγγελία Στάμου, ΠΕ 07. Μέσα από την εισήγηση αναδείχτηκε η ταύτιση της Θεσσαλίας με τις μάγισσες από την αρχαιότητα, τα επαναλαμβανόμενα και κοινά λογοτεχνικά μοτίβα ως προς τα τεχνάσματα των μαγισσών, καθώς και οι διαφοροποιήσεις στη μορφή των μαγισσών με το πέρασμα από την αρχαία ελληνική στη ρωμαϊκή λογοτεχνία. Η μελέτη της θεματικής της συγκεκριμένης εισήγησης αφενός επιβεβαίωσε  τη στενή σχέση της ρωμαϊκής με τη αρχαία ελληνική λογοτεχνία, αφετέρου φώτισε τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής της Θεσσαλίας μέσα στο μακραίωνο λογοτεχνικό ταξίδι των δύο πολιτισμών.   

Στο πλαίσιο αυτού του εκπαιδευτικού ταξιδιού οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου βίωσαν μια πλούσια περιήγηση στη Ρώμη, που αποτυπώθηκε στη  φυσική διαδρομή: Σάντα Σκάλα και Λατερανό –  Κολοσσαίο –  Ρωμαϊκή αγορά και Καπιτώλιο- Fontana di trevi – Πάνθεον- Piazza Navonna. Η διαδρομή συνεχίστηκε κατά μήκος του Τίβερη με κατάληξη στο Βατικανό και τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου και πραγματοποιήθηκε ξενάγηση. Ένας νέος κύκλος διαδρομής συνεχίστηκε την επόμενη μέρα με σημαντικές στάσεις στη villa Borghese, Piazza del Popolo, Piazza di Spagna, Via del Corso και Trastevere. Οι παραπάνω διαδρομές με τις αντίστοιχες ξεναγήσεις κατέδειξαν την “αιώνια πόλη” ως ένα ζωντανό μνημείο, που συνδέει το παρόν με το παρελθόν της και καλεί τον επισκέπτη να το αφουγκραστεί.