Το χρονικό διάστημα από την Κυριακή 23 έως την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025, εβδομήντα μαθητές της Β΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων, συνοδευόμενοι από πέντε εκπαιδευτικούς, παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Βιώνω τις Ολυμπιακές Αξίες», που οργάνωσε και διεξήγαγε η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία στις Εγκαταστάσεις Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.
Οι μαθητές ακολούθησαν ένα απαιτητικό πρόγραμμα, το οποίο άρχισε με επίσκεψη και ξενάγηση κατά την πρώτη ημέρα στη Ναύπακτο και στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα. Κατά τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν ομιλίες και διαλέξεις σχετικά με τον Ολυμπισμό, τους Αρχαίους και Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις αξίες του Ολυμπιακού κινήματος. Γνώρισαν από κοντά τον ολυμπιονίκη της κωπηλασίας Γιάννη Τσίλη, ο οποίος τους κατέθεσε τις εμπειρίες του από την αθλητική του σταδιοδρομία και απάντησε στις ερωτήσεις τους.
Δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας, που συμμετείχαν σε κουίζ Ολυμπιακής Παιδείας και πήραν εικονική συνέντευξη από έναν Ολυμπιονίκη. Παρουσιάστηκε η ιδέα και η δομή της τελετής έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, τα Ολυμπιακά σύμβολα και αναλύθηκαν οι Ολυμπιακές αξίες στον αθλητισμό και την καθημερινή μας ζωή. Επίσης οι ομάδες εργασίας διαπραγματεύτηκαν διαφορετικά θέματα Ολυμπιακών Αξιών και Αθλητικής Ακεραιότητας με την καθοδήγηση ενός συντονιστή, δόθηκαν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα και αναπτύχθηκαν προβληματισμοί.
Υλοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες σε ομάδες 8 σταθμών – αθλημάτων (on rotation),μέσα από τους οποίους αναδείχθηκαν τα μηνύματα των Ολυμπιακών αξιών και των κανόνων της Θετικής Αθλητικής Συμπεριφοράς. Επίσης πραγματοποιήθηκαν δημιουργικές δράσεις σχετικές με τον Ολυμπισμό και εναλλακτικά σενάρια που αφορούσαν στον σεβασμό του περιβάλλοντος, με παρουσίαση από τις ομάδες εργασίας. Έγινε εκτενής αναφορά στα Αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και έτρεξαν στο στάδιο βιώνοντας την ιερότητα του χώρου. Επισκέφτηκαν επίσης το Ιστορικό Αρχείο των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004. Στο τέλος έγινε παρουσίαση των συμπερασμάτων από τις ομάδες εργασίας, ακολούθησε η τελετή λήξης του προγράμματος και οι απονομές βεβαιώσεων στους συμμετέχοντες.
Αξίζει να τονιστεί πως η διαμονή και η σίτιση των συμμετεχόντων έγινε με έξοδα της ΕΘΝΟΑ . Οι εγκαταστάσεις ήταν άριστες και τα παρεχόμενα γεύματα (πρωί-μεσημέρι-βράδυ) εξαιρετικά . Οι παρουσιάσεις και η καθοδήγηση στις εργασίες των μαθητών που πραγματοποιήθηκαν από το προσωπικό της ΕΘΝΟΑ ήταν υψηλού επιπέδου και αισθητικής.
Εν κατακλείδι όλοι οι παράγοντες του προγράμματος εξήραν τη συμπεριφορά και την προθυμία των μαθητών του σχολείου μας.
Ευχαριστούμε θερμά την οργανωτική ομάδα του προγράμματος για τη φιλοξενία στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.
Ο Διευθυντής
Ευάγγελος Β. Κίτος