Συμμετοχή σε πρόγραμμα Εrasmus+ του 2ου γυμνασίου Τρικάλων

Επέστρεψε το Σάββατο 22/12/2018 η  ομάδα εργασίας του Σχολείου μας από την συνάντηση των εταιρικών σχολείων που πραγματοποιήθηκε στo San Nicolo και στο Rottofreno της Επαρχίας της Πιατσέντσα στην Ιταλία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος  ERASMUS+ με τίτλο Rainbow Children. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία  από την Ιταλία, την Τουρκία, την Ρουμανία , την Πολωνία, την Ελλάδα και την Λιθουανία. Στην αποστολή συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Μουτογεώργος Δημήτρης (ΠΕ06), Μεσιακάρης Βασίλης (ΠΕ07) και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης: Κουφογιάννη Ευαγγελία, Μπαμπάνη Θεοδώρα και Σταμοπούλου Ανδριάνα.

Η πρώτη συνάντηση των εταιρικών σχολείων πραγματοποιήθηκε από 16 Δεκεμβρίου έως 22 Δεκεμβρίου 2018 και το πρόγραμμα αφορούσε τα παιδιά των μεταναστών και προσφύγων και τις συνθήκες αποδοχής και ενσωμάτωσής τους στο εκπαιδευτικό σύστημα και της κοινωνίας γενικότερα στις χώρες υποδοχής και εγκατάστασής τους.

Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε τρία σχολεία – δύο δημοτικά και ένα γυμνάσιο του σχολικού συγροτήματος ISTITUTO COMPRENSIVO “M.K. GANDHI” – SAN NICOLO’ di ROTTOFRENO (PC). Εκεί, εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πως διαχειρίζεται το Ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα την ένταξη των παιδιών των μεταναστών στα σχολεία και την υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών στους ιταλούς μαθητές.

Οφείλουμε επίσης να τονίσουμε την εγκάρδια υποδοχή που επεφύλαξαν οι εξαιρετικοί Ιταλοί συνάδελφοι στις ομάδες εργασίας των εταιρικών σχολείων και ιδιαίτερα στην Ελληνική αποστολή, καταδεικνύοντας ξανά τις στενές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς.

Υπήρξε επίσης συνάντηση με το Δήμαρχο του Rotofreno στην οποία συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές, τις συνθήκες και  τις συνέπειές τους.

Στα πλαίσια του προγράμματος έγιναν τρεις εκδρομές – επισκέψεις: στη Γένοβα, στο Galata Museo Del Mare, στο τμήμα του μουσείου για τη μετανάστευση, στην ιστορική πόλη της Βερόνα καθώς και στο παραδοσιακό χωριό Grazzano Visconti.

Η επίσκεψη αυτή προσέφερε τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των σχολείων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, να ανταλλάξουν απόψεις και  να καταθέσουν τις εμπειρίες τους για την εξεύρεση των καλύτερων πρακτικών προσέγγισης  του σοβαρού  θέματος της μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης των παιδιών στα εκπαιδευτικά συστήματα και τις κοινωνίες κατ’ επέκταση.

Το πρόγραμμα είναι διετούς διάρκειας  (2018-2020) και θα ακολουθήσουν σε αυτό το διάστημα συναντήσεις και στα άλλα εταιρικά σχολεία στο μέλλον.