Συμμαχία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ για κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας»

skitso
Ενα κυβερνητικό σχήμα «εθνικής σωτηρίας», όπως το χαρακτηρίζει, που θα συγκροτούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμμαχία και θα στελεχωθεί και από εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που θα προέρχονται όχι μόνον από την Κεντροδεξιά, αλλά θα εκπροσωπούν και την ευρύτερη Αριστερά, θα προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς στις διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν από σήμερα το μεσημέρι, μετά τη διερευνητική εντολή που θα λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επικοινωνήσει εντός της ημέρας με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη για να εξεταστεί το πλαίσιο για μια κυβερνητική συμμαχία, ενώ έως αργά χθες το βράδυ παρέμενε ανοικτό εάν θα επιδιώξει, έστω και για τυπικούς λόγους, μια συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά δεν ήταν λίγοι χθες όσοι υποστήριζαν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα έπρεπε να προχωρήσει απευθείας σε διαβουλεύσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα κόβουν, όπως έλεγαν, κάθε γέφυρα για συναινετικές λύσεις και το μόνον που θα έκανε μια επίσημη προσπάθεια προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να ανοίξει από την πρώτη ημέρα τον νέο κύκλο της σκληρής σύγκρουσης των Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα που δρομολογεί το εκλογικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ είχαν αργά χθες το βράδυ τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, προκειμένου να τον συγχαρούν για την εκλογική επικράτηση και η συζήτηση δεν επεκτάθηκε σε ανταλλαγή απόψεων για την επόμενη ημέρα. Εως τις πρώτες πρωινές ώρες, εξάλλου, ο κ. Σαμαράς είχε μιλήσει και δέχθηκε συγχαρητήρια και από αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσά τους και η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ η οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της.

 

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ. Ανεξάρτητα από το εάν θα μεσολαβήσει μια συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, το μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να καθυστερήσει τη σχετική διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης φρόντισε να στείλει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, επιστρέφοντας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στα γραφεία της Λεωφόρου Συγγρού, μετά την κεντρική πολιτική δήλωσή του στο Ζάππειο, παρουσία εκατοντάδων δημοσιογράφων από τα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα, και τη σύντομη στάση που έκανε για επινίκια με τα μέλη της ΟΝΝΕΔ στο γαλάζιο εκλογικό περίπτερο της Πλατείας Συντάγματος. «Δεν πάει άλλο, πρέπει να γίνει αμέσως κυβέρνηση ώστε να ξεκινήσουμε την πολιτική μας για διέξοδο από την κρίση», ανέφερε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, παρουσιάζοντας από την πρώτη στιγμή συγκεκριμένη ατζέντα τόσο για το πλαίσιο μιας προγραμματικής σύγκλισης όσο και για πρόσωπα που θα κληθούν να την υλοποιήσουν.
Το μήνυμα – και αυτό εκπέμπεται προς κάθε κατεύθυνση, ακόμη κι εντός της ΝΔ – είναι πως δεν συζητείται οποιαδήποτε πρόταση για αναζήτηση άλλου πρωθυπουργού. Γαλάζια επιτελικά στελέχη τόνιζαν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «δεν προσφέρει νομιμοποιητική βάση» για ενστάσεις σχετικά με τον ρόλο που θα πρέπει πλέον να διαδραματίσει ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος – εν ολίγοις, οι κάλπες επικύρωσαν και την ανάθεση της πρωθυπουργίας στον κ. Σαμαρά.
Μια «τορπίλη» στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, εξάλλου, με επίκεντρο το πρόσωπο του πρωθυπουργού, αντιμετωπίζεται από το επιτελείο του κ. Σαμαρά ως «εκδικητική και μικρόψυχη κίνηση» που θα υποκρύπτει ταυτόχρονα και «μικροκομματικές σκοπιμότητες», όπως ανέφεραν. Αυτό έσπευσε να διαμηνύσει, ουσιαστικά, με τη δήλωσή του στο Ζάππειο και ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια». «Ο Αντώνης Σαμαράς δίνει δύο χρόνια τη μάχη στην Ευρώπη για αλλαγές στο Μνημόνιο, βρίσκεται – μέσω και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – σε επαφή με τους περισσότερους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και μπορεί να χειριστεί την ατζέντα των θεμάτων που συνδέονται με τη δανειακή σύμβαση, χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις.
Οσοι θεωρούν ότι στην παρούσα συγκυρία θα πρέπει να εξεταστούν ως καταλληλότερες άλλες επιλογές, πολύ περισσότερο έξω από το εκλεγμένο πολιτικό προσωπικό, κινούνται με μικροκομματική λογική ή υπηρετούν άλλους σχεδιασμούς που δεν τέθηκαν υπόψη του εκλογικού σώματος…» ήταν ένα ακόμη από τα βασικά επιχειρήματά τους.
ta nea.gr