Συμφωνία μέχρι την Κυριακή ή GREXIT

upl559c0edc1c634

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11.30 το βράδυ ώρα Ελλάδας η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, η οποία ξεκίνησε μετά τις 19.30.

Γιούνκερ: Η Επιτροπή είναι προετοιμασμένη για τα πάντα

Η επιτροπή είναι προετοιμασμένη για τα πάντα είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Εχουμε σενάριο για Grexit, για ανθρωπιστική βοήθεια και ένα σενάριο για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρώ. Δεν μπορώ να το αποτρέψω εάν η Ελλάδα δεν κάνει αυτό που ζητούμε, σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Μέρκελ: Το πρόγραμμα πρέπει να είναι πολυετές

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για μια υπαγωγή στη διαδικασία του ESM και πρόσθεσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει την Τετάρτη το αίτημά της για υπαγωγή στην χρηματοδότηση του Μηχανισμού. «Ο έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να υποβάλλει μέχρι την Πέμπτη τις λεπτομερέστατες προτάσεις του» είπε η κα. Μέρκελ και τόνισε ότι πλέον η συζήτηση γίνεται για ένα πολυετές δανειακό πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας καθώς η κατάσταση στην χώρα έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Πρώτα πρέπει αν δώσει προτάσεις για μακροπρόθεσμο πρόγραμμα η Ελλάδα και μετά να συζητήσουμε για το πρόγραμμα – γέφυρα ξεκαθάρισε η Αγκελα Μέρκελ και υπενθύμισε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει αν εγκριθούν από το Γερμανικό κοινοβούλιο.

Τουσκ: Η τελευταία προθεσμία είναι την Κυριακή

Δείξαμε υπευθυνότητα για αυτό κάλεσα τους ηγέτες της ευρωζώνης, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αν δεν βρούμε κοινό τόπο αυτό θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων. Αν δεν βρούμε λύση, σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και αυτό θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη. Έχουμε 5 ημέρες για να βρούμε την κατάλληλη συμφωνία. Η τελευταία προθεσμία είναι την Κυριακή, δήλωσε ο κ. Τουσκ.

Δεν αποκλείουμε το κακό σενάριο, δηλαδή καμία συμφωνία έως την Κυριακή. Πρέπει να συζητήσουμε όλες τις συνέπειες για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για την ευρωζώνη, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ρέντζι: Περιμένουμε τη νέα ελληνική πρόταση

Θα περιμένουμε μέχρι την Κυριακή για τη νέα πρόταση προς τους θεσμούς από την ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Ρέντζι. Η Σύνοδος της Κυριακής μπορεί να είναι η τελευταία σύνοδος για την Ελλάδα. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι ένα ευτυχές τέλος. Έχουμε όμως και ένα πρόβλημα γενικά στην Ευρώπη. Πρέπει να προωθήσουμε αυτήν την άλλη ιδέα της Ευρώπης, μιας Ευρώπης της ανάπτυξης, των επενδύσεων. Περιμένουμε τις προτάσεις τις κυβέρνησης Τσίπρα. Μια λύση για την Ελλάδα είναι δυνατή, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού χρέους ο κ. Ρέντζι είπε: Από ορισμένους υπήρξε λοιδωρία, είναι για γέλια είπαν 3 εκ. ψηφοφόροι να αποφασίσουν για ελληνικό χρέος. Νομίζω ότι θα υπάρξει χώρος για να συζητήσουμε το θέμα του χρέους αργότερα. Το θέμα είναι να δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να προχωρήσει. Οι εικόνες συνταξιούχων να αναζητούν 60 ευρώ μπροστά από τα ΑΤΜ μας προβληματίζει.

thetoc.gr