Σύλλογος πολυτέκνων γονέων Τρικάλων: Εορτασμός ημέρας της πολύτεκνης οικογένειας

Ο εορτασμός για την Ημέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας, έχει θεσμοθετηθεί να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, στη μνήμη των  Αγίων Μαρτύρων Τερεντίου, Νεονίλλης και των επτά τέκνων τους  (Σάρβηλου, Νίτα, Ιέρακα, Θεόδουλου, Φώτιου, Βήλης και Ευνίκης).

Ο συναξαριστής αναφέρει ότι, ήταν μια πραγματική «κατ’ οίκον εκκλησία», οικογένεια αληθινά χριστιανική, με μια ψυχή, με μια καρδιά και το ίδιο φρόνημα. Όταν άρχισε ο διωγμός κατά των χριστιανών, ειδοποίησαν τους δυο συζύγους ότι κινδυνεύουν να συλληφθούν. Τότε ο Τερέντιος και η Νεονίλλη αναρωτήθηκαν αν έπρεπε να φύγουν μακριά, προκειμένου να προστατέψουν τα παιδιά τους ή να μείνουν και να υπομείνουν με γενναιότητα οποιοδήποτε μαρτύριο. Οι πέντε γιοι και οι δύο θυγατέρες τούς έδωσαν γενναία απάντηση. Γιατί να φύγουν; Ο διωγμός είχε εξαπλωθεί παντού. Έπειτα, η αναχώρησή τους θα ενέσπειρε τον πανικό στους εκεί χριστιανούς και το σπουδαιότερο η Εκκλησία δεν ενισχύεται από φυγάδες, αλλά από μάρτυρες και αθλητές. Έτσι όλη η οικογένεια αποφάσισε να μείνει σταθερή στην απόφασή της. Και όλοι μαζί, αφού ομολόγησαν τον Χριστό, πέθαναν με αποκεφαλισμό.

Αυτή την ημέρα τιμούμε και αναγνωρίζουμε την πολύτιμη προσφορά των πολυτέκνων στην κοινωνία μας και γι’ αυτό το λόγο δικαιούνται την αποτελεσματική μέριμνα της πολιτείας αλλά και την πραγματική αλληλεγγύη από όλους τους φορείς.

Οι πολύτεκνες οικογένειες ήταν από τα μεγαλύτερα θύματα των αντικοινωνικών περικοπών που προωθήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου.

Έτσι με την εφαρμογή των τεκμηρίων αποκλείστηκε σημαντικός αριθμός πολυτέκνων από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το κοινωνικό μέρισμα, το κοινωνικό τιμολόγιο για την ηλεκτρική ενέργεια και κάθε είδους βοήθημα με τα κριτήρια διαβίωσης που ετέθησαν, με αποτέλεσμα τη συνεχή περικοπή των επιδομάτων και των φοροαπαλλαγών και, ουσιαστικά, την μελλοντική κατάργησή τους.

Κρίνουμε απαραίτητο την επαναφορά μέτρων καθώς και τη δημιουργία δράσεων για την ενίσχυση της πολύτεκνης οικογένειας,  όπως:

  1. Θα πρέπει άμεσα να νομοθετηθεί και υιοθετηθεί αφορολόγητο εισόδημα ίσο με το όριο φτώχειας της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Είναι αδιανόητο να φορολογείται εισόδημα που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας.
  2. Άμεση επαναφορά του μέτρου των ελεύθερων μετεγγραφών για τα παιδιά των πολυτέκνων, όπως ίσχυε επί 30 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα.
  3. Άμεση επαναφορά του επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων, καθώς και της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας, που είχε καθιερωθεί ως αναγνώριση της προσφοράς της.
  4. Τα κοινωνικά επιδόματα (θέρμανσης, ενοικίου κ.ά), να χορηγούνται στις πολύτεκνες οικογένειες, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.
  5. Άμεση επαναφορά του ειδικού μειωμένου τιμολογίου ηλεκτρονικού ρεύματος που κακώς καταργήθηκε το 2018.
  6. Να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα σε όλες τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και των άλλων Φορέων του Δημοσίου, η διάταξη του άρθρου 13 του ν. 4765/2021, με βάση της οποίας, ποσοστό 16% στο σύνολο των προκηρυσσόμενων θέσεων προσωπικού  καλύπτεται από πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων.

Το δημογραφικό είναι το μέγιστο εθνικό πρόβλημα που οδηγεί την Ελλάδα σε συρρίκνωση με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα. Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, οι αριθμοί μιλούν ξεκάθαρα.

Για να μη γίνουμε λοιπόν λαός του παρελθόντος πρέπει να υπάρξει Εθνική πολιτική ενίσχυσης των γεννήσεων, που να πείθει τους νέους με γενναία κίνητρα ότι είναι πρωτίστως προς το συμφέρον τους η δημιουργία οικογένειας και μάλιστα πολυμελούς.

Οι πολύτεκνοι υπάρχουν, ζουν και δρουν στην ευλογημένη μας Ελλάδα.

Έχοντας ως πρότυπο του Αγίους Προστάτες μας και εμπνεόμενοι από την αγία βιοτή τους, μένουμε σταθεροί στις αξίες μας και δεν θα παύσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον τόσο των παιδιών μας όσο και ολόκληρης της κοινωνίας μας.

 

 Το Διοικητικό Συμβούλιο