Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Τι φοβάται το Μαξίμου, τι η ΝΔ

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συλλαλητηρίου της Αθήνας και στο Μαξίμου επικρατεί έκδηλη ανησυχία για μια σειρά από λόγους που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Από την άλλη πλευρά σκεπτικισμός επικρατεί και στη ΝΔ καθώς μια ενδεχόμενη παρουσία του Αντώνη Σαμαρά θα προκαλέσει εσωκομματικά προβλήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τον τρόπο που θα διαχειριστούν επικοινωνιακά το συλλαλητήριο. Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στο Μαξίμου, αποφασίστηκε να πέσουν οι τόνοι, να υπάρξει αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς για όσους θα μετέχουν στην συγκέντρωση και να κινηθούν πολιτικά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Ωστόσο εκείνο που προέχει για τα κυβερνητικά στελέχη είναι όλα να εξελιχθούν ομαλά χωρίς παρατράγουδα και γι αυτό τον λόγο τα τελευταία 24ωρα υπήρξε ανοιχτή γραμμή μεταξύ του Μαξίμου και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα μέτρα ασφαλείας. Εκτός όμως από τα αστυνομικά μέτρα εκείνο που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η συμμετοχή που θα έχει το συλλαλητήριο του Συντάγματος η οποία με τα μέχρι τώρα δεδομένα αναμένεται ιδιαιτέρως μεγάλη.

Κίνδυνος το συλλαλητήριο να ανοίξει το χάσμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος κάτι που φάνηκε και στον διάλογο που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και διέρρευσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, προκειμένου να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση. Από την άλλη όμως αποφασισμένος εμφανίζεται και ο κυβερνητικός εταίρος να μην δεχθεί μία σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Μπορεί ο Πάνος Καμμένος όπως δήλωσε ο ίδιος να μην πάρει μέρος στο συλλαλητήριο της Αθήνας, όπως απουσίαζε και σε εκείνο της Θεσσαλονίκης, ωστόσο σχεδόν όλα τα κοινοβουλευτικά στελέχη των ΑΝΕΛ θα δώσουν το παρών. Το βέβαιο είναι ότι η κόντρα μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κυβερνητικών εταίρων θα συνεχιστεί και την επομένη της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα και είναι ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί το Μαξίμου, καθώς το κλίμα μεταξύ των στελεχών το τελευταίο διάστημα είναι εκρηκτικό.

Προβληματισμός στο Μαξίμου οι δημοσκοπήσεις

Την αντίθεσή τους στη χρήση του όρου «Μακεδονία», εκφράζουν οι πολίτες στην πλειονότητα τους, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το ΕΛΙΑΜΕΠ, που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής. Συγκεκριμένα, το 71,5% δεν αποδέχεται τη χρήση του «όρου Μακεδονία», την ώρα που το 22,5% λέει «ναι» σε σύνθετη ονομασία και το 6% δεν απαντά.

Οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως οι χειρισμοί του Αλέξη Τσίπρα είναι σε λάθος κατεύθυνση, σε ποσοστό 56% [σε σωστή 26,5%], ενώ αντίστοιχα το 54% κρίνει αρνητικά τη στάση του Κ. Μητσοτάκη και το 21,5% θετικά.

Το 47% θεωρεί πως είναι λάθος οι κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ενώ το 26% σωστές, ενώ το 51% κρίνει αρνητικά τις τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου και το 26,5% θετικά. Το 41% κρίνει αρνητικά τη στάση του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου και το 34,5% θετικά.

Πονοκέφαλος η παρουσία Σαμαρά

Στην αξιωματική αντιπολίτευση το κλίμα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό καθώς η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ θα δώσει το παρών στο συλλαλητήριο κάνοντας μάλιστα και την ανάλογη κινητοποίηση, συγκεντρώνοντας πολίτες μέσω του κομματικού μηχανισμού. Ωστόσο η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά προβληματίζει την ηγεσία του κόμματος, καθώς αναμένεται να δώσει πάτημα στην κυβέρνηση να ξιφουλκήσει εκ νέου κατά της ΝΔ κατηγορώντας την για έλλειψη κεντρικής γραμμής.  Ήδη το Μαξίμου έχει δώσει στην δημοσιότητα βίντεο με τις δηλώσεις που είχε κάνει κατά το παρελθόν ο πρώην πρωθυπουργός για το Σκοπιανό, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα η διαφορετική γραμμή που έχει εκφράσει η Ντόρα Μπακογιάννη σε σχέση με εκείνη του πρώην πρωθυπουργού είναι ένα ακόμα εσωκομματικό ζήτημα που θα πρέπει να λύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ξεθολώσει η γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο κρίσιμο εθνικό ζήτημα.

thetoc.gr