Συγκλονίζει η 70χρονη για την κλοπή στο Lidl – «Δύο μήνες είχα να φάω κρέας»

Γράφει ο Γιάννης Παπαϊωάννου

Το 1990 με 1000 με δραχμές, έπαιρνες ένα πακέτο τσιγάρα, έπινες ένα καφέ, έβαζες βενζίνη στο παπί, έτρωγες μια πίτα με γύρο και έπινες και μια μπίρα.

Αν δεν ήσουν «ρέμπελος» (όπως ήμουν εγώ στα 18 μου) αλλά είχες τίποτα ευθύνες, με 1000 δραχμές πήγαινες στην λαϊκή και ψώνιζες μισό καρότσι πράγματα ή έπαιρνες 2 κιλά κρέας.

Με 15.000 δραχμές πήγαινες σουπερ μάρκετ και γέμιζες το καρότσι μέχρι πάνω και έκανες τα ψώνια του μήνα.

Ο πρώτος μου μισθός το 1990 ήταν 90 χιλιάρικα δηλαδή είχα 3 χιλιάρικα την μέρα να ξοδεύω!   Ήταν πολύ εύκολο να βρεις δουλειά τότε!

10 χρόνια μετά το τέλος της συγκεκριμένης δεκαετίας υπήρχαν τόσα λεφτά διαθέσιμα στην χώρα μας, που το ελληνικό χρηματιστήριο πηγαίνοντας πάνω από 6000 μονάδες έκανε φούσκα η οποία έσκασε! Όσο απίστευτο και να φαίνεται αυτό σήμερα, που το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται μισοπεθαμένο κάτω από 1000 μονάδες!

Το ευρώ!

Το 2001 μπήκαμε στο ευρώ και οι 1000 δραχμές έγιναν τρία (3) ευρώ! Όσο δηλαδή κάνει σήμερα ένας καφές! Τα υπόλοιπα είναι γνωστά:

Στην αγορά το κατοστάρικο έγινε 1 ευρώ σε ένα βράδυ! Η πρωτογενής παράγωγη της χώρας καταστράφηκε και πρακτικά από τότε δεν μπορεί να σταθεί παράγωγη παρά μόνο με τις επιδοτήσεις!

Η δευτερογενής παράγωγη έκλεισε και τα εργοστάσια μετανάστευσαν σε γειτονικές χώρες που είναι εκτός ευρώ! Τα εμβληματικά κουφάρια αυτών των εργοστασίων τα βλέπουμε γύρω μας!

Η Τουρκία (για παράδειγμα που είναι εκτός ευρώ) που σε όλο τον 20ο αιώνα ήταν μια προβληματική, φτωχή, καθυστερημένη χώρα, θα καταστεί σε 2 δεκαετίες (όσα χρόνια υπάρχει το ευρώ) μια βιομηχανική, παραγωγική και περιφερειακή δύναμη που πλέον συμμετέχει στο G20.

Στην ετήσια έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα διαβάζουμε στο https://economytoday.sigmalive.com  ότι σήμερα στην Τουρκία βρίσκονται περίπου 120 ελληνικές επιχειρήσεις και οι μεγαλύτερες από αυτές είναι: ΤΙΤΑΝ, CHIPITA , Ελληνικοί Λευκόλιθοι, Πλαστικά Κρήτης, PALAPLAST, ALUMIL, ISOMAT, EURODRIP, KLEEMANN, FOURLIS/INTERSPORT, KΑΡΕΛΙΑ, INTRALOT, INTELLI SOLUTIONS.

Επιπλέον στην Τουρκία σήμερα εδρεύουν εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων, η αμερικανική Ford, η Κορεατική Hiundai, οι γερμανικές Μercedes και ΜΑΝ, η Ιαπωνική Toyota και η Γαλλική Renault.  Παράλληλα κατασκευάζονται εκεί αυτοκίνητα της Fiat, της Citroen, της Pezaut και της Opel!

Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες καλοπληρωμένα στελέχη επιχειρήσεων και εκατομμύρια εργαζόμενοι  δουλεύουν σε αυτές τις εταιρίες! Το γεγονός ότι μεγάλα τμήματα του λαού στην χώρα αυτή εξαθλιώνεται, οφείλεται στο αντιδημοκρατικό καθεστώς Ερντογαν, και στην καταπίεση των συνδικάτων και των πολιτικών κομμάτων, με αποτέλεσμα ο παραγόμενος πλούτος να μην διαχέεται στα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας!

Συνολικά χιλιάδες προϊόντα που κατακλύζουν την ελληνική και την διεθνή αγορά φτιάχνονται  στην Τουρκία, που σήμερα  έχει έσοδα από εξαγωγές περί τα 166 δισ. δολ. τον χρόνο,  ενώ Ελλάδα μόνο τα 30 δις δολ.  στο σύνολο  τους  γύρω από τον Τουρισμό. Σήμερα στην Ελλάδα ανοίγουν μόνο καφετέριες και επιχειρήσεις στην εστίαση και στον τουρισμό! Σε αυτές εργάζονται -με την ώρα- πτυχιούχοι ΑΕΙ και σερβίρουν εισαγόμενα προϊόντα!   Σε πιάνει θλίψη αν αναλογιστείς ότι το 1990 είχαμε σχεδόν το ίδιο ΑΕΠ με την Τουρκία!   Ο παρακάτω πίνακας είναι από την Παγκοσμία Τράπεζα

Όμως πριν το ευρώ -όταν μιλούσαμε για τα βαλκάνια και την Ελλάδα- μιλούσαμε για την ζώνη της δραχμής ενώ η Τουρκία ήταν μια ασιατική υποανάπτυκτη χώρα που κράτησε το εθνικό της νόμισμα!

Τράπεζες και εμπόριο κατασκευές!

Είναι αλήθεια ότι η συμμετοχή στην ΕΕ και η είσοδος στο ευρώ έφερε έναν πακτωλό φθηνών δανεικών χρημάτων στις τράπεζες, και την πρώτη δεκαετία η απώλεια εισοδημάτων καλύφθηκε με δάνεια. Οι τράπεζες σε τραβούσαν από το μανίκι, σε ξυπνούσαν το πρωί και σε καλούσαν  για να πάρεις πιστωτική κάρτα και κάθε είδους δάνειο,  ή να κάνεις αγορές, ακόμη και διακοπές με δανεικά!  Τα στεγαστικά δίνονταν σωρηδόν και η οικοδομική δραστηριότητα έδινε δουλειές!

Ως αποτέλεσμα η σοβούσα φτωχοποίηση της χώρας καλύφθηκε με «ευμάρεια»! Μια ευμάρεια πληρωμένη με χρήματα που φέραμε όλοι μαζί από το μέλλον μας ως δάνεια, τα οποία αποπληρώνουμε ακόμη σήμερα.  

Από το 2001 και μετά, κι ενώ η πρωτογενή και η δευτερογενή παράγωγη διαλύθηκαν, ο τριτογενής τομέας, η πιστωτική επέκταση, το εμπόριο και η κατανάλωση εισαγομένων προϊόντων γνώρισε μέρες δόξας. Από κοντά ήταν ο κατασκευαστικός κλάδος -με τα μεγάλα έργα- που σιτίζονταν άμεσα από την ΕΕ μέσω προγραμμάτων,  κάτι που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Όμως το μοντέλο ήταν στρεβλό, οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή δεν έκαναν τίποτα και το τέλος ήταν κοντά!

Στην αρχή της δεύτερης δεκαετίας του ευρώ λόγω της παγκόσμιας κρίσης τα δανεικά τέλειωσαν και αποκαλύφθηκε η μαύρη τρύπα!

Για να μείνουμε στο ευρώ οι ευρωπαϊστές κυβερνώντες έφεραν τρία μνημόνια. Η μαζική και φανερή πλέον φτωχοποίηση έγινε μονόδρομος!  Είχαμε απανωτές μειώσεις μισθών, 14 μειώσεις συντάξεων, απώλεια δώρων (Πάσχα Χριστουγέννων αδείας) απώλεια όλων των επιδομάτων, τερατώδη ύφεση, κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων αλλά και νοσοκομείων ακόμη και σχολείων, κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, ξεπούλημα εθνικού πλούτου και υποδομών (ΔΕΗ, λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι) χαράτσι στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ) και έκτακτες εισφορές, τεράστια φορολογία που πληρώνουμε κάθε μήνα μέχρι σήμερα! Συνολικά για να μείνουμε στο ευρώ δώσαμε το 25% του ΑΕΠ!

Η τρίτη δεκαετία ξεκίνησε με την διακήρυξη της εξόδου από τα μνημόνια αλλά η φτωχοποίηση συνεχίζεται χωρίς τέλος. Το μοντέλο παραμένει στρεβλό.

Επιπλέον το ευρώ πλέον έχει επιβάλει την διάλυση του κράτους και την δημιουργία ιδιωτικών αγορών που πρέπει -κι αυτές εμείς- να τις ταΐσουμε!  Σήμερα οι καταναλωτές πληρώνουν τα χρηματιστηριακά και τα γεωπολιτικά παιχνίδια. Η ακρίβεια είναι παντού γύρω μας και λειτουργεί ως νέα μέθοδος φτωχοποίησης!

 Όμως στο πλαίσιο του ευρώ και των αγορών πλέον επιτρέπεται, στην δημόσια πολιτική, να μιλάμε μόνο για «τα ευάλωτα νοικοκυριά» για «δίκτυο προστασίας από την εξαθλίωση» και για «τον κατώτατο μισθό!»  Μπορούμε να μιλάμε δηλαδή για το φύλο συκής που έμεινε για κρύβει την μαζική φτωχοποίηση που έχουμε υποστεί και συνεχίζεται!

ΥΓ: Προχθές μια 70χρονη έκλεψε κρέας και τυρί από το lidl. Όταν την ρώτησαν είπε! «Δύο μήνες είχα να φάω κρέας! Με έπιασε νοσταλγία»!

Με το ευρώ κάθε μέρα θα γινόμαστε φτωχότεροι!