Στον αέρα οι έδρες της Βουλής ;

eklogikos_katalogos

 

 

 

 

Πιθανές ενστάσεις λόγω απογραφής , ακόμη και πολιτών, μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω στην ανθρωπογεωγραφία της Βουλής

Δριμεία κριτική ασκείται στην Ελληνική Στατιστική Αρχή ΕΛΣΤΑΤ  για την καθυστέρηση δημοσιοποίησης των νέων πληθυσμιακών δεδομένων με βάση τα οποία οριστικοποιείται ο νέος αριθμός εδρών ανά νομό.

Εντός των ημερών  δεκάδες ενστάσεις αναμένεται να εγερθούν κατά του προχθεσινού αποτελέσματος και από επιλαχόντες βουλευτές, λόγω του γεγονότος ότι οι εκλογές διεξήχθησαν με τα στοιχεία της απογραφής του 2001 και όχι με αυτής του 2011, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Έννομο συμφέρον για να κάνουν ένσταση δεν έχουν μόνον οι επιλαχόντες βουλευτές, αλλά ακόμη και απλοί πολίτες, οι οποίοι θα στραφούν κατά της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με το άρθρο  54 του Συντάγματος, η ΕΛΣΤΑΤ υποχρεούται το αργότερο ένα χρόνο από το πέρας της απογραφής να δημοσιεύσει αναλυτικά στοιχεία για τον νόμιμο πληθυσμό της χώρας, προκειμένου το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει αμέσως στην ανακατανομή των βουλευτικών εδρών βάσει των νέων πληθυσμιακών δεδομένων.

Καθώς, λοιπόν, η απογραφή ολοκληρώθηκε πέρυσι στις 27 Μαΐου, είναι βέβαιο ότι δεκάδες επιλαχόντες βουλευτές θα προσβάλουν ως άκυρα τα προχθεσινά αποτελέσματα, ζητώντας από τα εκλογοδικεία να λάβουν υπ’ όψιν τους την απογραφή του 2011 η οποία πιθανότατα θα τους χαρίσει την είσοδό τους στη Βουλή σε βάρος άλλων συναδέλφων τους.

Για να αντιληφθεί κανείς το χάος που όλα δείχνουν ότι θα δημιουργηθεί τις επόμενες εβδομάδες αρκούν τα ακόλουθα στοιχεία: Με τη νέα απογραφή η Β΄ Αθήνας κερδίζει 5 επιπλέον έδρες, το υπόλοιπο Αττικής 3, ενώ 3 – 4 θα χάσει η Α΄ Αθήνας.

Οι διάφορες  καραμπόλες αναμένεται να αλλάξουν και την ανθρωπογεωγραφία βουλευτών της περιφέρειας λόγω της αυξομείωσης του αριθμού των εδρών αλλά και του γενικότερου «αλαλούμ» του εκλογικού νόμου .

Υπογραμμίζεται ότι βάσει νόμου οι ενστάσεις κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων πρέπει να εγερθούν το αργότερο 15 μέρες από την ανακήρυξη των νέων βουλευτών. Επομένως, η ΕΛΣΤΑΤ υποχρεούται πλέον να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της απογραφής, καθώς είναι βέβαιον ότι θα της ζητηθούν τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα από τα εκλογοδικεία.

Προβλέπεται λοιπόν , μετεκλογικό  θρίλερ τώρα,  με τις έδρες σε ολόκληρη την επικράτεια!

Λέτε να δούμε  σε επανάληψη το έργο με τους ορκισμένους ….και  τους «ξορκισμένους» βουλευτές;

 

 

 

 

.

 

.