Στο τραπέζι νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

Το ενδεχόμενο ενός νέου καθολογικού lockdown αποκλείεται

Εντείνεται η εγρήγορση και ο προβληματισμός κυβέρνησης και υγειονομικών αρχών της χώρας μετά και τα νέα 58 κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη, 14 Ιούλη, με τους λοιμωξιολόγους να εισηγούνται την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους. Το ενδεχόμενο ενός νέου καθολογικού lockdown αποκλείεται, καθώς δεν μπορεί να το αντέξει η οικονομία, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις για νέα μέτρα που θα αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού.

Χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε λόγο για «ένα Plan b, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα”. Ήδη θυμίζουμε ότι ότι έχει αποφασιστεί η εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου αλλά και εντός της χώρας με την απαγόρευση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου, όπως τα πανηγύρια και άλλες διοργανώσεις που μπορεί να υπάρχει συνωστισμός.

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες κάνουν λόγο για δεύτερο κύμα κορωνοϊού, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για τα “ορφανά” κρούσματα του ιού στο εσωτερικό της χώρας, ενώ δεν αποκλείουν νέα  περιοριστικά μέτρα σε νυχτερινά μαγαζιά ή σε beach bar, ενδεχομένως και στις εκκλησίες. Δεν αποκλείεται επίσης το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και για άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία, όπου η έξαρση της πανδημίας ήταν απρόβλεπτη.

Επίσης οι λοιμωξιολόγοι εστιάζουν στη σημασία της χρήσης μάσκας, εισηγούμενοι στην κυβέρνηση να καταστεί υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, ειδικά σε αυτή τη φάση της πανδημίας. Στο τραπέζι είναι και η επαναφορά του ορίου των 6 ατόμων ανά τραπέζι.

Σε γενικότερη εγρήγορση για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού, κάλεσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σημειώνοντας ότι “η καμπάνα του κινδύνου για το εσωτερικό χτυπά πιο δυνατά”. 

Οχι σε καθολικό lockdown

Σε κάθε περίτπωση, όπως είπε και ο υπουργός Υγείας, δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown. Ο ίδιος έκανε λόγο για δεύτερο πλάνο: «ένα Plan b, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Και θέλω να πω και κάτι αισιόδοξο μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη δυσκολία μιας πανδημίας που ζούμε. Για να το σκεφτούμε όλοι μας και ανάλογα να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Λένε οι επιστήμονές μας στο τέλος του 2020, αρχές του 2021 θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Πράγματι, βλέπω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα Α χρονικό διάστημα μέχρι τότε».

«Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση την οποία θα ελέγξουμε, από το να έχουμε ένα δεύτερο υψηλό κύμα» κατέληξε.

Από σήμερα τα έκτακτα μέτρα στον Προμαχώνα

Από σήμερα τέθηκαν σε ισχύ, εξάλλου, τα έκτακτα μέτρα στον Προμαχώνα.

Ειδικότερα, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κοροναϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος  εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Αυξημένα τα νέα κρούσματα

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 58 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 28 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Συγκεκριμένα:

Εικοσιοκτώ (28) κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

έξι (6) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

επτά  (7)  κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,

δυο (2)  κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Άρτας,

ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3883, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

1042 (26.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2019 (52.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Aργά το βράδυ, ανακοινώθηκε και το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί της Πάρου, από Ελληνίδα που κατάγεται από το νησί.