Στο σφυρί το «μακρύτερο απολιθωμένο κόπρανο του κόσμου»

koprolithos

Οι υπεύθυνοι μιας γκαλερί του Μπέβερλι Χιλς ελπίζουν ότι κάποιος θα βρεθεί να δώσει 8 με 10 χιλιάδες δολάρια για ένα …κουράδιον: Την ερχόμενη Κυριακή θα δημοπρατήσουν αυτό που λέγεται ότι είναι το μακρύτερο απολιθωμένο κόπρανο του κόσμου.

Ο εντυπωσιακός κοπρόλιθος, όπως ονομάζεται επιστημονικά η απολιθωμένη σβουνιά, έχει μήκος 102 εκατοστά και βρέθηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη του στην περιοχή Τολέντο της πολιτείας Ουάσινγκτον.

Παραμένει άγνωστο από τι ζώο προέρχεται, χρονολογείται όμως κάπου ανάμεσα στο Μειόκαινο και το Ολιγόκαινο, από 33 έως 5 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η αγγελία που έβαλε η γκαλερί I.M. Chait του Λος Άντζελες σίγουρα εξάπτει το ενδιαφέρον: Ο κοπρόλιθος «διαθέτει μια υπέροχα ομοιόμορφη καφεκίτρινη χροιά και καταπληκτική λεπτομερή υφή στην άκρως βοτρυοειδή επιφάνεια» αναφέρει η περιγραφή. «Βοτρυοειδής» σημαίνει ότι θυμίζει τσαμπί από σταφύλια.

«Το άκρως επιβλητικό δείγμα, πρωτοφανούς μεγέθους, παρουσιάζεται σε τέσσερα τμήματα, καθένα από τα οποία στηρίζεται σε βαριά μαρμάρινη βάση» διευκρινίζουν οι γκαλερίστες.

Η δημοπρασία στις 26 Ιουλίου θα έχει την πρωτοτυπία της, δεν είναι όμως η πρώτη του είδους. Το 2008, για παράδειγμα, ο γνωστός οίκος Bonhams της Νέας Υόρκης έβγαλε στο σφυρί έναν κοπρόλιθο δεινόσαυρου, ηλικίας 130 εκατομμυρίων ετών, για κάτι λιγότερο από 1.000 δολάρια.

Οι κοπρόλιθοι είναι εξάλλου πολύτιμοι για τους παλαιοντολόγους, καθώς έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη διατροφή των δεινοσαύρων και των πρώτων ανθρώπων στην Αμερική.

Πηγή: news.in.gr