Επιστολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη ζητώντας του να παρέμβει στο ΔΣ του ΕΘΙΑΓΕ: «άλλα εξαγγείλατε εσείς και άλλα αποφασίζουν οι υφιστάμενοί σας»
Να αναλάβει το Ινστιτούτο Φυτικής Παραγωγής του ΕΘΙΑΓΕ με έδρα τη Λάρισα και την αρμοδιότητα για το βαμβάκι ζητεί ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη.
Σε επιστολή που απέστειλε σήμερα στον Υπουργό και κοινοποιεί στους βουλευτές της Θεσσαλίας και το ΔΣ του ΕΘΙΑΓΕ ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός υπενθυμίζει στον κ. Κ. Σκανδαλίδη ότι στην «ομιλία σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας την Κυριακή 3 Απριλίου 2011 με ικανοποίηση ακούσαμε τις εξαγγελίες σας περί ίδρυσης στη Θεσσαλία Ινστιτούτου Φυτικής Παραγωγής με έδρα τη Λάρισα, με αντικείμενο τα κτηνοτροφικά φυτά και όσπρια, τα βιομηχανικά φυτά, τη φυτοπροστασία και τους εδαφικούς πόρους. Ιδιαίτερα για το βαμβάκι σας θυμίζουμε ότι εξαγγείλατε ότι όλες οι δραστηριότητες που αφορούν σε αυτή την καλλιέργεια θα παραμείνουν στη Θεσσαλία.
Φαίνεται όμως ότι άλλα εξαγγείλατε εσείς και άλλα αποφασίζουν οι υφιστάμενοί σας. Το ΔΣ του ΕΘΙΑΓΕ αποφάσισε το Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος που έχει έδρα την Καρδίτσα και ο Καπνικός Σταθμός Ερεύνης Καρδίτσας να συγχωνευθούν στο Ινστιτούτο Φυτικής Παραγωγής Βόρειας Ελλάδας με έδρα τη Θεσσαλονίκη».
Ως εκ τούτου και επισημαίνοντας την κομβική σημασία που έχει το βαμβάκι στην αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας, ο κ. Κ. Αγοραστός ζητεί από τον κ. Κ. Σκανδαλίδη να παρέμβει στο ΔΣ του ΕΘΙΑΓΕ ώστε οι αποφάσεις του να εναρμονιστούν με τις δικές του εξαγγελίες.
Παρατίθεται το απόσπασμα απόφασης του ΔΣ του ΕΘΙΑΓΕ για την αναδιοργάνωση των Περιφερειακών μονάδων του σε Ινστιτούτα:
Γ. Θεσσαλία:
7. Ινστιτούτο Φυτικής Παραγωγής Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα
Αντικείμενα έρευνας είναι:
Η γενετική βελτίωση, οι τεχνικές καλλιέργειας και η φυτοπροστασία των βιομηχανικών φυτών, κτηνοτροφικών φυτών και οσπρίων, καθώς και η εδαφολογία και η προστασία εδαφικών πόρων.
Στο Ινστιτούτο αυτό αναδιαρθρώνονται και ενοποιούνται:
- Το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας,
- Το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Βόλου,
- Το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας και
- Ο ΣΓΕ Παλαμά.
4.Ινστιτούτο Φυτικής Παραγωγής Β. Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη
Αντικείμενα έρευνας είναι:
Η γενετική βελτίωση, οι τεχνικές καλλιέργειας και η φυτοπροστασία των αροτραίων, δενδρωδών καλλιεργειών των κηπευτικών, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Στο Ινστιτούτο αυτό αναδιαρθρώνονται και ενοποιούνται:
- Το Ινστιτούτο Βάμβακος και Βιομηχανικών Φυτών Θεσσαλονίκης,
- Το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης,
- Το Ινστιτούτο Σιτηρών Θεσσαλονίκης,
- Το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας,
- Το Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Β. Ελλάδας,
- Ο ΣΓΕ Μουδανιών Χαλκιδικής,
- Το Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδας (Δράμα),
- Ο Καπνικός Σταθμός Έρευνας Κατερίνης,
- Ο Καπνικός Σταθμός Έρευνας Αγρινίου,
- Ο Καπνικός Σταθμός Έρευνας Καρδίτσας,
- Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Τυποποίησης & Ταξινόμησης Βάμβακος Καρδίτσας και
Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Τυποποίησης & Ταξινόμησης Βάμβακος Ορχομενού