Στο 4ο Λύκειο Τρικάλων ο Μπλέτσας για την βλάχικη γλώσσα

Για την ιστορία των βλάχων, την καταγωγή τους, την γλώσσα τους, τον ρόλο τους στη δημιουργία του ελληνικού κράτους και πολλά ακόμη χρήσιμα στοιχεία, έμαθαν σήμερα οι μαθητές του 4ου Λυκείου Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», στο πλαίσιο έρευνας που κάνει η ομάδα προφορικής ιστορίας του σχολείου, με σκοπό την πραγματοποίηση ταινίας-ντοκιμαντέρ.

Στο χώρο του 4ου ΓΕΛ βρέθηκε ο καθ΄ ύλην αρμόδιος να μιλήσει για τους βλάχους, βλάχος και ο ίδιος με καταγωγή από το Γαρδίκι Ασπροποτάμου αρχιτέκτονας και εν δυνάμει υποψήφιος Βουλευτής Τρικάλων με το ΠΑΣΟΚ Σωτήρης Μπλέτσας, ο οποίος έγινε δεκτός με χαρά από την διευθύντρια του σχολείου Μαριάννα Αποστόλου, το διδακτικό προσωπικό και τους μαθητές, απαντώντας στα ερωτήματα τους και βοηθώντας τους να έχουν μια εμπεριστατωμένη άποψη και να ολοκληρώσουν με επιτυχία την έρευνα τους, γύρω από το βλάχικο στοιχείο.

H Βλάχικη ή καλύτερα η Αρμάνικη είναι γλώσσα και όχι ιδίωμα, με δικιά της γραφή, γραμματική και συντακτικό, Είναι εξέλιξη της λεγόμενης δημώδους λατινικής. Στο Γαρδίκι υπήρχε ενδογαμία, δηλαδή παντρευόντουσαν Γαρδικιώτες με Γαρδικιώτισσες, ήταν αμαρτία να πάρει κάποιος-α ξένο-η και ξένος λογίζονταν και ο βλάχος από το διπλανό χωριό, π.χ. την Τζούρτζια.

Παράλληλα ο Μπλέτσας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την εν γένει λειτουργία του σχολείου και για το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα.