“Στην κόψη του σπαθιού και του στοχασμού”

raptis

 

 

 

Ο Δήμος Τρικκαίων διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου του Αριστοτέλη Ράπτη, ομότιμου καθηγητή Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Στην κόψη του σπαθιού και του στοχασμού…» την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012 στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων.

 

Εισηγητές θα είναι:

Τίτος Αθανασιάδης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Κώστας Παπαστεργίου, π. δήμαρχος Τρικκαίων

Αγαθοκλής Αζέλης, Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

 

Παρέμβαση θα πραγματοποιήσει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, Βάσω Κάκλα.

 

Εκφώνηση κειμένων θα γίνει από τον ηθοποιό Γιώργο Κυρίτση.

 

«Στην κόψη του σπαθιού και του στοχασμού…». Ο τίτλος του βιβλίου είναι ενδεικτικός της κριτικής ματιάς του συγγραφέα απέναντι στα πράγματα τόσο της εποχής του εμφυλίου και της φτώχειας, που γνώρισε η γενιά πολλών αυτοδημιούργητων επιστημόνων στη χώρα μας, όσο και της σημερινής κατάστασης. Στην αρχή ο λόγος είναι μυθιστορηματικός, ενώ στη συνέχεια, παράλληλα με την ενηλικίωση και την καριέρα του στο Πανεπιστήμιο, προσλαμβάνει και προεκτάσεις δοκιμίου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες και έχει πάρει πολύ θετικές κριτικές του αναγνωστικού κοινού, ιδιαίτερα δε από συγγραφείς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και εκπαιδευτικούς.

Σύντομο βιογραφικό

Ο κ. Αριστοτέλης Ράπτης είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (Doctor of Philosophy) του τμήματος της Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης όπου σπούδασε ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ).

Εργάσθηκε ως ερευνητής στο Πολυτεχνείο του City του Λονδίνου και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και κατόπιν εξελέγη Επιμελητής, Λέκτορας και Επίκουρος Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η διδακτορική διατριβή με τίτλο “Numerical solution of the Schrodinger Equation” όσο και το μετέπειτα έργο του χάραξε ένα νέο ορίζοντα για την αριθμητική λύση διαφορικών εξισώσεων.

Οι νέες μέθοδοι με την επωνυμία “Methods of Raptis and Alison” ή εναλλακτικά “Exponential fitting Methods” αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στη διδακτορική του διατριβή και εφαρμόστηκαν με επιτυχία στην εξίσωση του Schrodinger.
Σήμερα οι μέθοδοι αυτές έχουν καθιερωθεί στη διεθνή βιβλιογραφία και πολλοί επιστήμονες ασχολούνται βελτιώνοντας τις μεθόδους αυτές σε πολλές εφαρμογές. Οι αναφορές στο έργο του, με βάση το Citation Index, υπερβαίνουν τις οκτακόσιες.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έστρεψε το ενδιαφέρον του στη διαφαινόμενη ανάπτυξη των Nέων Tεχνολογιών και τις επιπτώσεις της στην εκπαίδευση και την κοινωνία γενικότερα. Το 1993 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1998 εξελέγη στη θέση του Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο οι Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση και από τότε έχει αναπτύξει πολύπλευρη επιστημονική και διδακτική δράση σε θέματα που έχουν σχέση με την εκπαιδευτική και παιδαγωγική διάσταση της χρήσης του υπολογιστή.

Έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος πολλών ερευνητικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων της Ε.Ε.