Στην επιτροπή της βουλής για τον Ε65 Αγοραστός -Κολότσιος

 epitroph_e65

 

 

 

Με θέμα μεγάλα έργα στη Θεσσαλία συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών. Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Στη Θεσσαλία, είμαστε μια γροθιά και έχουμε αναπτύξει μια ανατρεπτική, δημιουργική συνεργασία – συνέργια, με έμπρακτα αποτελέσματα. Βεβαίως για να φτάσουν τα αποτελέσματα αυτά στην κοινωνία, θα πρέπει και οι φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε και είναι έξω από τη Θεσσαλία, την έχουν την ίδια ταχύτητα, την ίδια συνεργασία, αλλά και την ίδια συνέργεια.

Ο αυτοκινητόδρομος Έ65 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα στην κεντρική Ελλάδα. Όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας, της Ηπείρου της Δυτικής Μακεδονίας και της Στερεά Ελλάδα, είμαστε υπέρ του έργου. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 18% του φυσικού αντικειμένου και έχουν πληρωθεί 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 330 εκατ. πήγαν στα έργα και τα 70 εκατ. σε απαλλοτριώσεις. Αν εγκαταλειφτεί το έργο τα χρήματα αυτά πάνε χαμένα, ενώ  ελοχεύει κίνδυνος αποζημιώσεων α στους κατασκευαστές ως αποζημίωση. Επιπλέον θα χρειαστούν πρόσθετοι πόροι για να υπάρξει περιβαλλοντική αποκατάσταση και αποκατάσταση της προσβασιμότητας, η οποία έχει διαταραχθεί λόγω της κατασκευής του έργου. Το έργο αυτό πρέπει να συνεχιστεί και δεν θα πρέπει να σταθούμε στη βιωσιμότητα του, γιατί κανένας δρόμος δεν είναι από μόνος του βιώσιμος. Οι δρόμοι έχουν κοινωνικό, και αναπτυξιακό χαρακτήρα και δημιουργούν ζητήματα ασφάλειας των ανθρώπων και ταχύτητας των μετακινήσεων. Επιπλέον αν συνεχιστεί το έργο όπως έχει σχεδιαστεί, πρόκειται να έχουμε περίπου 15.000 νέες θέσεις εργασίας, θα υπάρχει φθηνότερο και γρηγορότερο κόστος μετακίνησης, θα αναδειχτεί μια δυναμική περιοχή της Ελλάδας, μέσα από ένα δρόμο, ο οποίος αναμένεται να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στο Α.Ε.Π, κατά μισό τοις εκατό. Αν εγκαταλειφθεί, μόνο ζημία θα υπάρξει.

Σε ότι αφορά το θέμα, της ηλεκτροκίνησης του Θασσαλικού Σιδηροδρόμου, εμείς θέλουμε την ηλεκτροκίνηση Λάρισας – Βόλου – Παλαιοφάρσαλα – Καλαμπάκα. Σε συνεργασία με όλους τους φορείς εντάξαμε το έργο στο πρόγραμμα Jessica. Μέχρι σήμερα όμως δεν υπάρχει καμία απορροφητικότητα, με κίνδυνο απένταξης των χρημάτων. Παρόλα αυτά καταφέραμε να εντάξουμε και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 22 εκατ. ευρώ για την ηλεκτροκίνηση του Θεσσαλικού σιδηροδρόμου. Το έργο αυτό επιθυμούμε να γίνει γιατί ο σιδηρόδρομος είναι το φιλικότερο προς το περιβάλλον, ασφαλέστερο και φθηνότερο μέσο μεταφοράς που μπορεί να γίνει ακόμα πιο φθηνό με την ηλεκτροκίνηση. Επιπρόσθετα υπάρχει μία πανεπιστημιακή κοινότητα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ΤΕΙ, ΑΕΙ, στη Θεσσαλία, που είναι διάσπαρτη και η ηλεκτροκίνηση διευκολύνει στη δύσκολη αυτή συγκυρία τη μετακίνηση των φοιτητών στην περιοχή, μιας και δεν δύνανται οι οικογένειες να συντηρήσουν δεύτερα σπίτια. Είναι επιτακτική η ανάγκη ο ΟΣΕ να προχωρήσει στην υλοποίησή του.

Αχελώος. Τα διαχειριστικά σχέδια υδατικών λεκανών λένε ότι αν δεν υπάρξει μεταφορά ελάχιστων ποσοτήτων νερού από την άνω ρου του, η Θεσσαλία θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα. Θα μείνουν ακαλλιέργητα 500.000 στρέμματα, 50.000 αγρότες θα βρεθούν στην ανεργία και οι οικογένειες τους σε απόγνωση. Εάν το έργο αυτό αφεθεί στην τύχη του, θα υπάρξει τεράστιο οικολογικό πρόβλημα με κίνδυνο καταστροφής της περιοχής. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Θεσσαλία είναι ελλειμματική, με πρόβλημα στο πόσιμο νερό και με πρόβλημα στην ποσότητα και την ποιότητά του, αλλά και στην άρδευση. Το έργο αυτό έχει να συμβάλει και στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν και μάλιστα σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή.

Σε ότι αφορά το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εμείς στηρίζουμε με τους πόρους μας το αεροδρόμιο και επιθυμούμε την περεταίρω αναβάθμισή του, γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση του τουριστικού και μελλοντικά εμπορικού προϊόντος της Θεσσαλίας. Όμως αν η περικοπή των πόρων από την κεντρική εξουσία προς την περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχιστεί, θα υπάρξει πρόβλημα στην απρόσκοπτη στήριξη και προβολή του αεροδρομίου, κάτι το οποίο απευχόμαστε σε κάθε περίπτωση.

 

 

 

.