Στη Χαλκιδική με κλιμάκιο ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία ο Σάκης Παπαδόπουλος

Δομές του δημοσίου συστήματος υγείας της Χαλκιδικής επισκέφτηκε ο γιατρός και Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, συνοδεύοντας τον Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος ήταν επικεφαλής κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντικείμενο της περιοδείας αποτέλεσε η καταγραφή των αναγκών του συστήματος υγείας της Χαλκιδικής, του Γενικού Νοσοκομείου, αλλά και των δομών πρωτοβάθμιας υγείας του Νομού.
Όπως τόνισε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, η αναζωπύρωση της πανδημίας βρίσκει τις δομές δημόσιας υγείας χωρίς επαρκή στήριξη από το αρμόδιο Υπουργείο και την κυβέρνηση, οι υγειονομικοί λειτουργοί και τα στελέχη των δομών υγείας βρίσκονται στα όρια του “burn out” και θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η στήριξη του συστήματος σε τρία συγκεκριμένα μέτωπα. Το πρώτο, όπως επισήμανε, είναι η αλλαγή της νοσοκομειο κεντρικής λογικής στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Για να μην πιεστούν οι ΜΕΘ, θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο συμμετοχής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο σύστημα, με ενεργοποίηση των απαραίτητων κινητών μονάδων υγείας και με την οργανωμένη κατ’ οίκον ιατρική φροντίδα, με τη συμμετοχή και των ιδιωτών ιατρών.

Το δεύτερο επείγον ζήτημα που έθεσε ο Ανδρέας Ξανθός είναι η άμεση ανάγκη κάλυψης των κενών σε ιατρούς, νοσηλευτές κι επικουρικό προσωπικό. Στο θέμα αυτό υπογράμμισε ότι κυβερνητικό αφήγημα περί διπλασιασμού των ΜΕΘ κατέρρευσε σε ελάχιστο διάστημα, καθώς η δομική ενίσχυση του συστήματος έμεινε στις εξαγγελίες. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η άμεση παράταση όλων των συμβάσεων συμβασιούχων ιατρών, νοσηλευτών κι επικουρικού προσωπικού, αλλά κι η κατάρτιση ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος προσλήψεων για την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το τρίτο ζήτημα που καυτηριάστηκε είναι η συγκεντρωτική κυβερνητική λογική της λήψης αποφάσεων σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κοινωνική αιτιολόγηση σε αποφάσεις που δεν γίνονται κατανοητές από τους πολίτες.