Στερεύουν τα ποτάμια στην Ευρώπη

Ενός κακού μύρια έπονται. Σαν να μην έφτανε η ενεργειακή κρίση που έχει ήδη αρχίσει να πλήττει την Ευρώπη, με τον φόβο πως ο επερχόμενος χειμώνας θα βγει με δελτία κατανάλωσης, η απειλή της επισιτιστικής κρίσης -αν και αυτή αφορά κυρίως τις φτωχότερες χώρες- και της οικονομικής ύφεσης στον απόηχο της αλλαγής νομισματικής πολιτικής, η γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει ένα καινούργιο πρόβλημα. Αυτό της λειψυδρίας. Η στάθμη στα μεγάλα ευρωπαϊκά ποτάμια έχει υποχωρήσει σημαντικά και ο κίνδυνος επιδείνωσης μεγαλώνει, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυτή και την επόμενη εβδομάδα. Η στάθμη του νερού στον ποταμό Ρήνο συνεχίζει να πέφτει, εμποδίζοντας τη διακίνηση εμπορευμάτων.

Η έλλειψη νερού εντείνει τα προβλήματα προμήθειας προϊόντων πετρελαίου στην Ελβετία και εμποδίζει τουλάχιστον δύο σταθμούς παραγωγής ενέργειας στη Γερμανία να λάβουν όλο τον άνθρακα που χρειάζονται.

Ο ποταμός Ρήνος, μήκους περίπου 800 μιλίων (1.288 χιλιομέτρων), χρησιμοποιείται για τη μεταφορά δεκάδων εκατομμυρίων τόνων εμπορευμάτων μέσω της ενδοχώρας της Ευρώπης. Το ύψος των υδάτων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο για την εποχή του χρόνου, τουλάχιστον από το 2007, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, περιορίζοντας καύσιμα, άνθρακα και άλλο ζωτικής σημασίας φορτίο, που μπορούν να μεταφέρουν οι φορτηγίδες πάνω και κάτω στον ποταμό.

Αυτό, σε συνδυασμό με ζητήματα χωρητικότητας στους γερμανικούς σιδηροδρόμους, σημαίνει ότι η Ελβετία αντιμετωπίζει προβλήματα με τις προμήθειες προϊόντων πετρελαίου, κυρίως ντίζελ/πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με την οργάνωση εισαγωγέων καυσίμων της κλειστής χώρας.

Στο μεταξύ, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στο Μανχάιμ και την Καρλσρούη στη Γερμανία, που διαχειρίζονται οι Grosskraftwerk Mannheim AG και EnBW AG, δυσκολεύονται στην προμήθεια άνθρακα λόγω των ρηχών νερών – ακριβώς τη στιγμή που η χώρα ανησυχεί μήπως η Ρωσία δεν ξαναρχίσει τις ροές σε έναν βασικό αγωγό φυσικού αερίου. Οι εταιρείες είπαν ότι οι δραστηριότητες παραγωγής τους δεν επηρεάζονται επί του παρόντος.

Λόγω της περιορισμένης αγοράς άνθρακα και των χαμηλών επιπέδων υδάτων του Ρήνου, που καθιστούν δύσκολη την παράδοση του καυσίμου, μόνο το 65% της ποσότητας άνθρακα της Γερμανίας θα είναι διαθέσιμο τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την αναλύτρια της S&P Global Commodity Insights Sabrina Kernbichler. 

naftemporiki.gr