Στα ύψη το μέσο ενοίκιο στο Μανχάταν – Αγγίζει τα 5.000 δολάρια

Καμπανάκι χτυπούν τα στοιχεία για την κτηματαγορά στις ΗΠΑ και ειδικά για τις ενοικιάσεις ακινήτων στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Μπορεί ο πληθωρισμός να ήταν στο 9,1% τον Ιούνιο, αλλά αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι ενδεχομένως δεν έχει «πιάσει κορυφή».

Ειδικότερα, το μέσο μηνιαίο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν ξεπέρασε για πρώτη φορά τον Ιούνιο τα 5.000 δολάρια, με τους κτηματομεσίτες να υποστηρίζουν ότι η ζήτηση και οι τιμές κατευθύνονται ακόμη υψηλότερα το φθινόπωρο.

 

Μάλιστα, σημειώνεται ότι το μέσο ενοίκιο των διαμερισμάτων στο Μανχάταν ήταν τον Ιούνιο στα 5.058 δολάρια, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με μια έκθεση των Miller Samuel και Douglas Elliman. Οι μέσες τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 29% σε σχέση με πέρυσι.

 

Η συνεχιζόμενη άνοδος στις τιμές στα ενοίκια στο Μανχάταν θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες και να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τις τιμές.

 

Να σημειωθεί πως τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων και οι φόβοι για ύφεση στην αγορά κατοικιών οδηγούν περισσότερους στην ενοικίαση και όχι στην αγορά ακινήτου.

Ταυτόχρονα, η προσφορά διαθέσιμων προς ενοικίαση διαμερισμάτων στο Μανχάταν, η οποία εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βρίσκεται πλέον κοντά σε ιστορικά χαμηλά. Το ποσοστό των κενών διαμερισμάτων στα τέλη Ιουνίου ήταν μόλις 1,9%, με περίπου 6.400 διαθέσιμα διαμερίσματα.

powergame.gr