Στα Τρίκαλα πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα «ενεργός πολίτης και δημοκρατία»

«Ο Σωκράτης είπε: «Δεν είμαι Αθηναίος ούτε Έλληνας, είμαι πολίτης του κόσμου»: κι εμείς, διανύοντας την Ελλάδα και τον πολιτισμό της αισθανθήκαμε πολίτες του κόσμου και αποφασίσαμε να θεωρήσουμε αυτό το ταξίδι μόνο ένα στάδιο του ταξιδιού που αποσκοπεί στην καθημερινή διαβίωση σε μια πιο δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία.»

Χρησιμοποιώντας την παραπάνω ρήση του αρχαίου φιλοσόφου περιγράφουν την εμπειρία που βίωσαν για 10 ημέρες μαθήτριες του Ιταλικού σχολείου Liceo Attilio Bertolucci από την Πάρμα της Ιταλίας σε πρόγραμμα ERASMUS+ κινητικότητας ΚΑ1 με θέμα: Civic Engagement and democracy”. Η οργάνωση του προγράμματος κατάρτισης και των εκπαιδευτικών επισκέψεων των εμπλεκομένων μαθητών και καθηγητών υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Δια Βίου Εκπαίδευσης.

 

Η κατάρτιση ξεκίνησε από την πόλη όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία με ξενάγηση στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και στη Βουλή των Ελλήνων σε μια απόπειρα σύνδεσης της ιστορίας της Αρχαίας και της νεώτερης Ελλάδας. Το πέρασμα από τους Δελφούς, τον ομφαλό της γης, συμπλήρωσε τη μύηση στον τρόπο σκέψης, διαβίωσης των αρχαίων Ελλήνων και λήψης αποφάσεων.

Ως επιστέγασμα στα Τρίκαλα, μέσω εργαστηρίου δραματοποίησης της Αντιγόνης του Σοφοκλή επιχειρήθηκε η σύνδεση του αρχαίου δράματος με τη δημοκρατία. Στο υπόλοιπο της κατάρτισης μέσα από σύγχρονες πράξεις ενεργού πολιτειότητας, που αποτελούν αδήριτο δικαίωμα και υποχρέωση κάθε ενεργού πολίτη, υλοποιήθηκαν ποικίλες δραστηριότητες όπως: ενημέρωση για το σύστημα αξιολόγησης που εφαρμόζεται στα ελληνικά πανεπιστήμια, προετοιμασία συνέντευξης για τον δήμαρχο Τρικκαίων, αναλυτική παρουσίαση και σχολιασμός ψηφιακών μέσων που χρησιμοποιεί ένας σύγχρονος δήμος για να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών στην ενημέρωση και στη συλλογική λήψη αποφάσεων, ενημέρωση για τις πλατφόρμες δημόσιας διαβούλευσης σε τοπικό, κρατικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, το ρόλο τους και πώς μπορεί ένας νέος να ξεκινήσει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία (European Initiative) και να κάνει τη διαφορά, ανάλυση της ψηφιακής δημοκρατίας.

Θερμές ευχαριστίες στον εκπρόσωπο τύπου του Δήμου Τρικκαίων, κο Θανάση Μιχαλάκη που ανέλαβε, πέρα από την τυπική παρουσίαση των καινοτομιών του Δήμου Τρικκαίων, έναν πιο ουσιαστικό ρόλο. Παρουσίασε τις προσπάθειες του δήμου για μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων εγείροντας το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό των μαθητών για την ψηφιακή δημοκρατία. Θερμές ευχαριστίες στην κα Μαρία Μανθέλα, θεατρολόγο και φιλόλογο του Μουσικού σχολείου Τρικάλων για την υλοποίηση του θεατρικού εργαστηρίου της Αντιγόνης του Σοφοκλή. Η κα Μανθέλα ενέπλεξε ενεργά όλους τους μαθητές στη δραματοποίηση κομβικών σκηνών του δράματος δίνοντας τους μια γεύση από τη σύγκρουση θεϊκού και ανθρώπινου νόμου και την αξία της δημοκρατίας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Μουσείο Τσιτσάνη για την παραχώρηση του χώρου, στη διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων κα Φανή Σμιξιώτη και την φιλόλογο, κα Κατερίνα Γιαννοπούλου, για τη υλοποίηση της εικονικής περιήγησης στο Βρεττανικό Μουσείο και τέλος στον φύλακα του δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού, Θωμά Τζάνη, για την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του μνημείου.

Από την επιστημονική ένωση Ε.Ε.ΔΙ.Β.Ε.