Στα 40 εκ. ευρώ ετησίως η απώλεια από τη μη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Μεσοχώρα

FOTO_-11_copyΌπως ενημέρωσε τον Περιφερει

άρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο Διευθυντής Υδροηλεκτρικής Παραγωγής της ΔΕΗ Γιάννης Αργυράκης, η ΔΕΗ θα δώσει αποζημιώσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ στη Μεσοχώρα

-Γέφυρα τύπου Μπέλει σε αντικατάσταση της κατεστραμμένης γέφυρας Γκολφαρίου εξασφάλισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την ΔΕΗ

-Ηλεκτρική ενέργεια για περισσότερα χρόνια από τη Λίμνη Πλαστήρα καθώς η ΔΕΗ εκσυγχρονίζει το εργοστάσιο για να παρατείνει τη λειτουργία του

-Και η ΔΕΗ θα έχει νομική εκπροσώπηση υπέρ του έργου του Αχελώου στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

 

Στα 40 εκατ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται η απώλεια εσόδων από τη μη λειτουργία του ΥΗΣ στη Μεσοχώρα για τη ΔΕΗ και την εθνική οικονομία. Τα 30 εκατ. είναι το κόστος μη λειτουργίας και 8-10 εκατ. το κέρδος από τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων, επισήμανε στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό ο Διευθυντής Υδροηλεκτρικής Παραγωγής της ΔΕΗ κ. Γιάννης Αργυράκης σε συνάντηση που είχαν στην Περιφέρεια.

Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η κοινή θέση υπέρ της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Μεσοχώρα, το οποίο είναι έτοιμο κατά 95% και κόστισε περί τα 400 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 90 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως αποζημιώσεις στους κατοίκους από την ΔΕΗ.

Ο κ. Κ. Αγοραστός εξασφάλισε την δέσμευση του κ. Ι. Αργυράκη ότι η ΔΕΗ θα χαρίσει μια γέφυρα Μπέλει για να αντικαταστήσει την κατεστραμμένη γέφυρα Γκολφαρίου, ενώ συμφώνησαν να συσταθεί ένα άτυπο συντονιστικό όργανο στο οποίο να συζητούνται όλα τα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Παρουσία του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Υδάτων Θεσσαλίας κ. Γρηγόρη Σουλιώτη, του μηχανικού και ειδικού στα φράγματα κ. Γιάννη Θανόπουλου και άλλων στελεχών της ΔΕΗ, οι κ.κ. Κ. Αγοραστός και Ι. Αργυράκης συζήτησαν διεξοδικά για τα υδατικούς πόρους στη Θεσσαλία δίνοντας έμφαση στις λίμνες, τα φράγματα αλλά και τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο.

Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για την εκδίκαση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 14 προδικαστικών ερωτημάτων του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο κ. Ι. Αργυράκης επισήμανε ότι στο Δικαστήριο θα εκπροσωπηθεί και η ΔΕΗ που θεωρεί απαραίτητο το έργο του Αχελώου καθώς θα συμβάλλει στην παραγωγή «καθαρής» ενέργειας. Από την πλευρά του ο κ. Κ. Αγοραστός ενημέρωσε τον κ. Ι. Αργυράκη για τις διαρκείς παρεμβάσεις που κάνει προσωπικά στα συναρμόδια υπουργεία ώστε να εκφρασθούν με ενιαία θέση στο Δικαστήριο

Ο κ. Ι. Αργυράκης ενημέρωσε τον κ. Κ. Αγοραστό ότι η ΔΕΗ προχωρεί στον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στον υδροηλεκτρικό Σταθμό της Λίμνης Πλαστήρα ώστε να παραταθεί ο χρόνος λειτουργίας του.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι ικανοποιητικά τα αποθέματα νερού στη Λίμνη Πλαστήρα, ως αποτέλεσμα και της σωστής διαχείρισης που έγινε φέτος.