Σπύρος Σαμαράς: Εδώ ο πολιτισμός εκεί ο πολιτισμός που είναι ο πολιτισμός;

Τρίκαλα (έξυπνη πόλη) 2020.Εχουμε φθάσει στον Νοέμβρη…και οι καλλιτέχνες διώκονται από την εργασία τους (εκτός αυτών που δουλεύουν στο δημόσιο ) . Οι υπόλοιποι είναι σε αναγκαστική ανεργίαλόγω των μέτρων. Έχουν κλείσει ήδη 2 μουσικές σκηνές στην πόλη των Τρικάλων (ο ”ΟΡΦΕΑΣ” και η ”ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ”(χωρητικότητας 250 ατόμων το κάθε μαγαζί),καθώς και άλλα κέντρα διασκέδασης, τα οποία απαγορεύονται να ανοίξουν. Επίσης τα μπαράκια και οι ταβέρνες που έβαζαν ζωντανή μουσική δεν έχουν πια αυτή την πολυτέλεια δεδομένου ότι υποχρεώνονται σε 30% πληρότητα και κλείσιμο στις 12 ΤΟ ΒΡΑΔΥ. πράγμα το οποίο μειώνει δραματικά τον τζίρο τους και έτσι δεν μπορούν να πληρώσουν τους μουσικούς.

Έτσι Έχουμε μια ”έξυπνη πόλη” αλλά και συγχρόνως” νεκρή πόλη” το βράδυ. Το παράλογο είναι ότι όλοι οι μουσικοί που δούλευαν στην ελεύθερη αγορά είναι στο έλεος του θεού. Είναι ο πιο χτυπημένος οικονομικά κλάδος λόγω  πανδημίας, αλλά και ο μόνος κλάδος που κατά 80% των μουσικών δεν επιδοτήθηκε ποτέ. Από τον Μάρτιο κάποιοι βγήκαν σε αναστολή εργασίας (μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού) και κάποιοι κατάφεραν μετά από πολλές διαμαρτυρίες προς την κυβέρνηση να πάρουν τον Απρίλιο 800 ευρώ επίδομα ΚΑΙ από τότε τίποτα άλλο .Οι ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ δεν πήραν ετίποτα.

Μετά τις 15 Ιουλίου που άνοιξαν όλα, απαγορεύτηκαν τα πανηγύρια και οι συναυλίες. Τώρα το ίδιο. Ο Μύλος των ξωτικών δεν θα λειτουργήσει.Τα χρήματα που υποτίθεται ότι το υπουργείο πολιτισμού έστειλε στην περιφέρεια για πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν τα είδαμε ποτέ. Ούτε και τις εκδηλώσεις είδαμε υπερ των μουσικών της πόλης μας. Με το σωματείο μας (πανελλήνιοςσύλλογοςμουσικώνπαράρτημαΤρικάλων)καταθέσαμε τα αιτήματα μας στον ΑντιδήμαρχοΤρικάλων και ζητήσαμεαίθουσαμεγάληώστε να γίνεικάποιαεκδήλωση υπερ των ανέργωνμουσικών της πόλης. Ακόμα δεν έγινετίποτα. Γραφτήκαμε στο μητρώοκαλλιτεχνών που έφτιαξε η κυβέρνηση με σκοπόυποτίθεται να μας βοηθήσει και δεν έχουμεπάρειούτεέναευρώακόμα. Αυτά προς γνώσηόλων των πολιτών για να μην εξαπατώνταιαπόαναφορές της τηλεόρασης που είναιεντελώς ψευδείς.Οι μουσικοί του νομούΤρικάλων (και όχιμόνοαλλάπανελλαδικά) είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση και εντελώς απροστάτευτοι από κάθε δημόσιο φορέα την ιδία στιγμή που τους απαγορεύουν να εργαστούν.

Ελπίζουμε σύντομα σε μια λύση των θεμάτων μας για την επιβίωση μας από τα υπουργεία Πολιτισμου-Εργασιας-Οικονομικων. Είμαστε Έλληνες πολίτες και απαιτούμε ισότιμη μεταχείριση και ισονομία των πολιτών ( που είναι ευπαθείς οικονομικά ομάδες λόγω των μέτρων της πανδημίας).
Πληρώνουμε φόρους, ρεύμα, τηλέφωνα, βενζίνη, ενφια, ασφάλεια αυτοκινητου, κ.λ.π όπως όλοι οι πολίτες. Αυτά τα έξοδα δεν καλύπτονται όταν δεν μας επιτρέπεται να εργασθούμε.

Κύριε Δήμαρχε να σοβαρευτούμε λοιπόν και να δούμε το θέμα σοβαρά και όχι επιφανειακά. Περιμένουμε λύσεις από τον ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΜΜΕΣΑ.

Σπύρος Σαμαράς
Μουσικος- αναπληρωτης στο προεδρείο του διοικητικού συμβουλίου του Π.Σ.Μ Παράρτημα Τρικάλων.