Σπύρος Κοθράς: Ο κύκλος μείωσης των προθεσμιακών καταθέσεων τέλειωσε

 
 
Οι πελάτες των Premium-Gold-Prime,κ.α. τμημάτων των εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών, επιστρέφουν σε ασφαλή καταφύγια.
 
Είναι προφανές πως η μείωση στις καταθέσεις προθεσμίας έχει αρχίσει να φθάνει στα όρια.
 
Τελικά, η συγκεκριμένη αυτή επανάκαμψη των προτιμήσεων των επενδυτών που οι περισσότεροι τραπεζικοί οργανισμοί ανέμεναν κατά το τέλος του έτους και συγκεκριμένα,  στις αρχές του Α’ εξαμήνου του 2023…
 
Αυτή ήρθε πιο γρήγορα…
 
Πρόκειται για μία εξέλιξη, που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, συνδέεται άμεσα με το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς λόγω της ενεργειακής κρίσης και προκαλεί σημαντικές διακυμάνσεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων.
 
Και αυτό που βοηθούσε, βοήθα και θα βοηθά στο να συμβεί αυτή η επιστροφή είναι μια ανοδική, ανταγωνιστική τιμολόγηση, εκ μέρους των τραπεζών σε αυτά τα επενδυτικά προϊόντα.
 
“Πολύ συχνά οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Τον Ιούλιο οι καθαρές εισροές στα Αμοιβαία Κεφάλαια ανήλθαν σε 48 εκατ. ευρώ και το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου, κατέγραψαν μείωση κατά 5 εκατ. ευρώ.”
 
Η αβεβαιότητα που επικράτησε από τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία ως σήμερα άλλαξε όπως ήταν αναμενόμενο την επενδυτική συμπεριφορά νοικοκυριών και ιδιωτών, που ξανασκέφτονται να συμπεριλάβουν στις τοποθετήσεις τους τις προθεσμιακές καταθέσεις.
 
Φυσικά, οι τράπεζες δεν θα μείνουν χωρίς αντίδραση και προσαρμογή.
Ετοιμάζουν νέα επενδυτικά προγράμματα ελεγχόμενου ρισκου.
 
Με αυτά τα προϊόντα, παρέχουν στον αποταμιευτή ασφάλεια ως προς το αρχικό του κεφάλαιο και του δίνουν τη δυνατότητα να διεκδικήσει ένα υψηλότερο επιτόκιο ανάλογα με την πορεία ενός συνδεδεμένου με το προϊόν χρηματοοικονομικού δείκτη.
 
“Μια ζωή στο ρίσκο” που λέμε και τραγουδούμε…
 
O Σπυρίδων Κοθράς είναι Τραπεζικό Στέλεχος, Γ. Γραμματεας του Ν.Π. της ΟΤΟΕ Τρικάλων, Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.) και μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.