Σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα γίνεται; Κι όμως, γίνεται!

Για να φτιάξουμε στο σπίτι μας φρέσκο και αχνιστό ψωμί, το άλφα και το ωμέγα στα συνοδευτικά των ελληνικών φαγητών -έχετε φανταστεί ποτέ να τρώτε χωριάτικη σαλάτα ή ένα μελάτο τηγανητό αυγό χωρίς ψωμι;- δεν χρειάζονται ούτε ειδικός εξοπλισμός, ούτε περίεργα υλικά, αλλά ούτε και ζύμωμα! Αυτό, μάλλον, δεν το περιμένατε.

Βρήκαμε λοιπόν τη συνταγή για σπιτικό ψωμί που δεν χρειάζεται να το ζυμώσετε. Θα χρειαστούμε βέβαια 24 ώρες μέχρι να ολοκληρώσουμε τη συνταγή, γιατί η ζύμη χρειάζεται και την απαιτούμενη ξεκούραση, όμως ξεκούραστοι θα είμαστε κι εμείς, αφού αυτό το ψωμί δεν πρόκειται να μας ταλαιπωρήσει καθόλου κατά την παρασκευή του.

Τα υλικά του
430 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και λίγο ακόμη για το πασπάλισμα
1 γρ. μαγιά στιγμής
8 γρ. ανθό αλατιού
Πίτουρο σιταριού ή σιμιγδάλι καλαμποκιού

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Προσθέτουμε 345 γρ. νερό και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ένα κολλώδες σώμα, αλλά όχι λείο. Καλύπτουμε το μπολ με ζελατίνη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 12 ώρες, κατά προτίμηση 18 ώρες, σε ένα δωμάτιο με θερμοκρασία περίπου στους 21°C.

Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν η επιφάνειά της κάνει φουσκάλες. Αλευρώνουμε ελαφρά μια επιφάνεια και βάζουμε πάνω της το ζυμάρι. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και τη διπλώνουμε μία-δύο φορές. Καλύπτουμε πάλι με ζελατίνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Χρησιμοποιώντας όσο αλεύρι χρειάζεται, ώστε να μην κολλήσει η ζύμη στην επιφάνεια που τη δουλεύουμε ή στα χέρια μας, την πλάθουμε σε μια μπάλα. Παίρνουμε μια βαμβακερή πετσέτα και την αλευρώνουμε γενναιόδωρα με αλεύρι και πίτουρο σιταριού ή σιμιγδάλι καλαμποκιού. Τοποθετούμε τη ζύμη με τη μεριά της ένωσης προς τα κάτω, πάνω στην πετσέτα. Καλύπτουμε τη ζύμη με ακόμη μία βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει, για 2 ώρες περίπου. Όταν θα είναι έτοιμη, η ζύμη θα έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος (μπορεί να έχει φουσκώσει ακόμη περισσότερο) και αν την πιέσουμε σε ένα σημείο με τη δάχτυλό μας, δεν θα επανέρχεται αμέσως.

 

Τουλάχιστον μισή ώρα πριν είναι έτοιμη η ζύμη μας, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C. Βάζουμε μέσα στον φούρνο μια κεραμική ή μαντεμένια κατσαρόλα με καπάκι, να πάρει και εκείνη θερμοκρασία. Όταν θα είναι έτοιμη η ζύμη, βγάζουμε με προσοχή την κατσαρόλα από τον φούρνο. Τουμπάρουμε τη ζύμη μέσα στην κατσαρόλα με τη βοήθεια της πετσέτας με τη μεριά της ένωσης να είναι τώρα πάνω, ώστε να κάνει ωραία τραγανή κόρα με σκασίματα. Κουνάμε την κατσαρόλα για να πάει παντού και ομοιόμορφα το ζυμάρι μας.

Καλύπτουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 30΄. Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 15΄-30΄ λεπτά, μέχρι να πάρει το ψωμί ένα ωραίο καφέ χρώμα. Το αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει.

Έτοιμο!

olivemagazine.gr