Η ανεργία των νέων κάτω των 24 ετών ξεπέρασε το 40% στην Ελλάδα. Παράλληλα, παρατηρείται εκρηκτική αύξηση της ανεργίας και στις ηλικίες 25-34. Το εκπληκτικό είναι ότι τα κρατικά πανεπιστήμια εξακολουθούν να δαπανούν δισεκατομμύρια ευρώ και να μοιράζουν δεκάδες χιλιάδες “πτυχία ανεργίας”. Δεν εκδηλώνεται καμία προσπάθεια για την προσαρμογή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις νέες συνθήκες της αγοράς εργασίας και στην οικονομική πραγματικότητα.
“Μπλόκαρε” το σύστημα
Μέχρι την εκδήλωση της κρίσης του 2008-2009 οι φοιτητές διεκδικούσαν, μέσα από ένα υποβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών, πτυχία που εξασφάλιζαν -σε συνδυασμό με το πολιτικό μέσο- τον διορισμό στο Δημόσιο ή σε κάποιο παρακλάδι του.
Το σύστημα είχε αρχίσει να “μπλοκάρει” από το 2008 οδηγήθηκε όμως εξαιτίας των συνεπειών της κρίσης στην πλήρη διάλυση. Με βάση τα στοιχεία του ΑΣΕΠ προσφέρθηκαν στο Δημόσιο 480 θέσεις για φιλόλογους το 2008, τις οποίες διεκδίκησαν 18.681 πτυχιούχοι φιλόλογοι. Τώρα πια το Δημόσιο δεν έχει την δυνατότητα -λόγω του κανόνα του μνημονίου που προβλέπει μία πρόσληψη δημοσίου υπαλλήλου για κάθε 10 συνταξιοδοτήσεις- να βολέψει μερικές εκατοντάδες πτυχιούχους φιλόλογους. Η παραγωγή όμως των πτυχιούχων αυτού του είδους συνεχίζεται με τον ίδιο εντυπωσιακό ρυθμό. Οι εισακτέοι του 2011 έφτασαν τις 4.665 ενώ εκτιμάται ότι οι πτυχιούχοι της τετραετίας 2008-2011 ανέρχονται σε 9.330. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που πήραν μέρος χωρίς επιτυχία στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008 και οι πτυχιούχοι της τελευταίας τετραετίας -πρόκειται συνολικά για… 27.000 φιλόλογους- είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν τις ελάχιστες θέσεις που θα προσφέρει το Δημόσιο όποτε το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.
Προγραμματισμένη καταστροφή
Εάν προσθέσουμε στους υποψηφίους για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008 που δεν μπόρεσαν να προσληφθούν τους πτυχιούχους της τετραετίας 2008-2011 που είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν τις θέσεις εργασίας που θα προσφέρει στο μέλλον το ελληνικό Δημόσιο, καταλήγουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για το οικονομικό, εκπαιδευτικό αδιέξοδο των κρατικών πανεπιστημίων. Οι πτυχιούχοι θεολογίας που είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας στο Δημόσιο ξεπερνούν τις 4,5 χιλιάδες ενώ οι θέσεις που προσφέρθηκαν μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008 ήταν μόλις 66 και ακόμη λιγότερες θα προσφερθούν στο μέλλον. Οι πτυχιούχοι γαλλικής, αγγλικής και γερμανικής φιλολογίας που έχουν τις προϋποθέσεις να διοριστούν στο Δημόσιο υπολογίζονται σε 10.000 περίπου ενώ οι θέσεις που προσφέρθηκαν μέσω ΑΣΕΠ το 2008 μόλις ξεπερνούσαν τις 500 χωρίς φυσικά να προβλέπονται ανάλογες προσλήψεις τα επόμενα χρόνια. Άλλες 3.000 πτυχιούχοι των πολιτικών επιστημών και πάνω από 1.500 κοινωνιολόγοι είναι βέβαιο ότι δεν θα βρουν θέσεις εργασίας στο ελληνικό Δημόσιο τα επόμενα χρόνια.
Με τον παραλογισμό που επικρατεί στα κρατικά πανεπιστήμια καταλήγουμε να δαπανούμε δισεκατομμύρια ευρώ για να “παράγουμε” μαζικά νέους ανέργους. Επιβάλλεται άμεσος περιορισμός των εισακτέων στις σχολές που αναφέραμε και σε αρκετές άλλες που μοιράζουν “πτυχία ανεργίας”. Πρέπει επίσης να υπάρξει σύνδεση των κρατικών πανεπιστημίων με τις ανάγκες του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, στον βαθμό βέβαια που το επιτρέπει η ενίσχυση των φαινομένων ύφεσης.
Η μακαριότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι την μαζική παραγωγή ανέργων με τεράστιο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο δείχνει το κατάντημα του ελληνικού Δημοσίου.