Σπανακόρυζο με ελιές και φέτα

Το παραδοσιακό ελληνικό λαδερό ταιριάζει εξαιρετικά με τσακιστές μαύρες ελιές και πασπαλισμένη τριμμένη φέτα. Ένα απόλυτα θρεπτικό φαγητό που μπορεί να γίνει και νηστίσιμο χωρίς την προσθήκη του τυριού.

 
 

Υλικά για τη συνταγή

1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

 

1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

3 πράσα, ψιλοκομμένα

4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

 

100 γραμμάρια ρύζι καρολίνα

 

1σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί

300ml ζωμό λαχανικών ή βραστό νερό

 

1 ντομάτα, ψιλοκομμένη

10 τσακιστές ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσι

1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

100 γραμμάρια φέτα, τριμμένη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αρχικά, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ρύζι για 3 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το κρασί και μόλις εξατμιστεί καλά το αλκοόλ, προσθέτουμε το ζωμό. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση για 5 λεπτά περίπου και στη συνέχεια βάζουμε την ντομάτα, το σπανάκι, τις ελιές και το μάραθο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει, μέχρι να πιει καλά τα υγρά του και να χυλώσει. Δοκιμάζουμε, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και σερβίρουμε με λίγη φέτα τριμμένη.

topontiki.gr